Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 15 van 58 - 572 Resultaten
Wist je dat planten een uniek verhaal vertellen over de cultuurhistorie van jouw stad, en dat ze tegelijkertijd een blik geven in de toekomst van de Nederlandse flora? Je ontdekt het met de kersverse Stadsflora van de Lage Landen...

Tijd over omdat je aan huis bent gekluisterd door het Corona-virus? Wil je toch iets actiefs doen en tegelijkertijd de natuur een handje helpen? Verwijder dan planten uit je tuin en vijver die schadelijk kunnen zijn voor de..
Steeds vaker worden bloemen ingezaaid om bijen, vlinders en andere insecten van voedsel te voorzien. Bermen, dijken, akkerranden, zelfs natuurgebieden worden 'opgevrolijkt' met allerlei bloemmengsels; goed voor de insecten...

Klimopwaterranonkel is een zeldzame plant die als kwetsbaar op de Rode lijst staat. Ze komt vooral voor op zand en mijdt klei- en veengebieden. Eén van de bolwerken in Nederland is vanouds de omgeving van Roosendaal. Petra van der..

Natuurorganisaties FLORON, BLWG en NMV hebben een kaart gemaakt met 140 gebieden die het meest belangrijk zijn voor de botanische rijkdom in Nederland. De gebieden voldoen aan de critieria van de systematiek voor Important Plant..

Op 11 februari 2020 verscheen een natuurbericht waarin FLORON floristen opriep uit te kijken naar Geplooid sneeuwklokje, een look-a-like van ons inheemse Gewoon sneeuwklokje. Zo geschiedde, en dat leverde een verrassend inzicht..

De laatste weken hebben we diverse berichten gelezen van terreinbeheerders die bij aanplant/herplant van bomen kiezen voor exoten, soms zelfs voor invasieve exoten. Wij roepen hen dringend op: doe dat niet! ..

De Kaderrichtlijn Water staat onder druk. Ondanks hoopgevende resultaten staat de wet opnieuw ter discussie en zijn er geruchten dat Nederland het pleidooi om de KRW-wetgeving af te zwakken wil steunen. Op 5 maart zal er in..

Onderzoek in 2019 heeft aangetoond dat het één voor twaalf is voor de Zwartblauwe rapunzel in Gelderland. Van de tien aanwezige populaties zijn er slechts twee levensvatbaar. Hoog tijd om aan de slag te gaan om de bestaande..

Het relatief onbekende Geplooid sneeuwklokje blijkt na een zoektocht redelijk veel voor te komen in de provincie Groningen. Hoe is de verspreiding van deze look-a-like van Gewoon sneeuwklokje in de rest van Nederland? Zoek je mee?..