Natuurberichten

Pagina 24 van 1701 - 17003 Resultaten

Weidebeekjuffer

Glanzende weidebeekjuffers en ken jij de driestreepspin?..


Lees verder 6 mei 2025   2 mnd oud
knotbomen Hall

Natuurbeleid roept emoties op. Er is regelmatig maatschappelijke discussie over het belang van natuurbescherming. Hoe kan je als bestuurder, ambtenaar of uitvoerder van natuurbeleid ervoor zorgen dat die discussies niet uit de..


Lees verder 5 mei 2025   2 mnd oud
Vanuit de bunkers van de Atlantikwall hadden de Duitsers tijdens de Tweede Oorlog goed uitzicht op zee.

In de natuur van Nederlands grootste Waddeneiland zijn nog altijd de sporen zichtbaar van een turbulente periode: de Tweede Wereldoorlog. Edwin van Egmond, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat er enkele zien. “Ook na tachtig jaar..


Lees verder 5 mei 2025   2 mnd oud
Plakkerrupsen - primair

Het voorjaar begint op zijn einde te lopen. Je zou denken dat je de typische nachtvlinders van de voorjaarsperiode niet of nauwelijks meer tegenkomt, maar niets is minder waar. Je kunt ze nu – samen met een hoop andere soorten –..


Lees verder 5 mei 2025   2 mnd oud
grauwe gans pullen

Grauwe ganzen uit het ei en rietvoorns in de paaitijd...


Lees verder 5 mei 2025   2 mnd oud
Dode dieren brengen veel leven in de brouwerij. Zilvermeeuwen, kwikstaarten en lopertjes komen snel af op het kadaver en het leven eromheen.

Dode dieren spelen een belangrijke rol in de mineralenkringloop en trekken veel andere soorten aan. In natuurgebieden blijven kadavers daarom steeds vaker liggen. Om de invloed van zeekadavers op andere diersoorten te onderzoeken..


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud
Bilzekruid in de Leidse Hortus

Tip van tuincollega Jeff: een instagrambericht over de vondst van een hol geiten- of schapenbot gevuld met bilzekruidzaden. Het uitgeholde bot is zo'n tweeduizend jaar oud en is tevoorschijn gekomen in Houten, bij een opgraving..


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud
Groot koolwitje en akkerhommel

Knoopkruid en lievevrouwebedstro: prachtig in je tuin en ideaal voor insecten...


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud
Casper de Groot, boomadviseur Staatsbosbeheer

Een zure bodem en extreem weer verzwakken de bossen in de provincie Utrecht. Vooral op de Utrechtse Heuvelrug zijn bossen er slecht aan toe. Daarom werkt de provincie samen met Staatsbosbeheer aan het gezonder maken van deze..


Lees verder 3 mei 2025   2 mnd oud
Gekraagde roodstaart in de Noardlike Fryske Walden.

U kent het waarschijnlijk wel: de sensatie van het nieuwe voorjaar dat zich op een heldere winterdag aandient wanneer de eerste koolmezen weer beginnen te zingen. Die koolmezen zijn er vroeg bij omdat ze ’s winters in Nederland..


Lees verder 3 mei 2025   2 mnd oud

Archief