Natuurberichten

Pagina 553 van 1702 - 17019 Resultaten

Kemphaan

9 augustus werd de wereld opgeschud door het alarmerende rapport van het klimaatpanel (IPCC) van de Verenigde Naties. Als overheden nú geen dringende maatregelen treffen, zal de doelstelling van het Parijs-akkoord om de opwarming..


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
Phylloscopus trochilus. Fitis

Fitis en bruine kiekendief trekken naar het zuiden...


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
Vindplaats van de kortnekoliekever op Terschelling

Onlangs werd de uitgestorven gewaande kortnekoliekever aangetroffen in de collectie van het Natuurmuseum Fryslân. Uit de database van Waarneming.nl blijkt dat deze oliekeversoort ongemerkt nog steeds voorkomt in Nederland. Dit..


Lees verder 16 augustus 2021   3 jaar oud
heivlinder - primair

De heivlinder kent in Nederland twee verspreidingskernen: de drogere heidevelden op de zandgronden, en de droge delen van de duinen langs de hele kust. Al jaren weten we dat de heivlinder achteruitgaat. Vooral in het binnenland..


Lees verder 16 augustus 2021   3 jaar oud
Sylvia atricapilla. Zwartkop

Zwartkop trekt weg uit Nederland, hommelreuzen bootsen hommels na...


Lees verder 16 augustus 2021   3 jaar oud
Otters vinden het vaak spannend om onder bruggen of door duikers heen te zwemmen. In een gebied dat ze (nog) niet goed kennen, vervolgen ze hun route vaak via de oever en over de weg. Met alle gevaren van dien.

In de Gemeente Oude IJsselstreek is de rode loper uitgerold voor de otter. En die gaat onder bruggen door! Deze waterliefhebbers vinden het vaak spannend om onder bruggen of door duikers te zwemmen in een gebied dat ze (nog) niet..


Lees verder 15 augustus 2021   3 jaar oud
Struikrietzanger

Op Texel heeft deze zomer een paartje struikrietzangers minstens drie jongen grootgebracht. Het is voor het eerst dat dit in Nederland is vastgesteld. Het broedgeval vond plaats in de Eierlandse Duinen aan de noordkant van het..


Lees verder 15 augustus 2021   3 jaar oud
stinkende gouwe staat graag in de halfschaduw

De naam lijkt een scheldwoord: stinkende gouwe is het stoepplantje van de week. De plant werd in oude tijden in de geneeskunde gebruikt en begon vanuit de kruidentuinen van weleer aan z’n opmars door steden en dorpen. U komt nu..


Lees verder 15 augustus 2021   3 jaar oud
Castanea sativa. Tamme kastanje

Tamme kastanjes komen eraan, kuifeend is klaar voor de winter...


Lees verder 15 augustus 2021   3 jaar oud
Een berberaap in zijn kenmerkende leefgebied: cederbossen van het Atlasgebergte in Ifrane National Park.

Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst een berberaap. Een jongvolwassen mannetje, Rizzly genaamd. Daarvoor had ik nog nooit van de soort gehoord. Ik wist überhaupt niet dat er, naast Homo sapiens, primaten leven in..


Lees verder 14 augustus 2021   3 jaar oud

Archief