Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 60 van 197 - 1969 Resultaten

Het vlindervoorjaar is alweer een paar weken bezig. Het was erg zonnig en soms ook warm. Door de coronacrisis zijn we veel thuis en dat merkt de Vlinderstichting aan de vele waarnemingen van vlinders uit tuinen. Maar hoe hebben de..

Het oranjetipje is een echte voorjaarsvlinder die je als vlinder tegenkomt tussen eind maart en begin mei. De rest van het jaar is de soort aanwezig als rups en het grootste deel als pop, maar dan zijn ze moeilijk te vinden. Vorig..

Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden, het CTGB, heeft de ontheffing voor het doen van een proef met injecteren van Vertimec in eiken met onmiddellijke ingang ingetrokken. Als De Vlinderstichting zijn we hier..

Veel mensen maken zich erg ongerust over de sterke achteruitgang van insecten, waaronder vlinders. Men wil graag helpen om vlinders terug te krijgen. Waarom worden die zeldzame en bedreigde vlinders niet in grote hoeveelheden..

De eerste eikenprocessierupsen zijn uit de eitjes en daarmee komt bestrijding ook weer ter sprake. Nematoden en XenTari zijn twee preventieve middelen die bekend zijn, maar nu is er een ontheffing verleend om een proef op maar..

Twee droge zomers op een rij was voor libellen geen gemakkelijke situatie. Zowel in 2018 als 2019 profiteerden de libellen van het warme voorjaarsweer. Toen de warmte bleef aanhouden en veel wateren verdroogden, kelderde het..

Ondanks het mooie weer wordt het toch ontraden om de natuur in te trekken. Natuurgebieden worden overlopen door mensen en de gepaste afstand, noodzakelijk om de corona-epidemie terug te dringen, komt in het gedrang. Maar gelukkig..

Een veel gestelde vraag bij De Vlinderstichting: "Ik ben dol op vlinders, maar woon in een flat op zeven hoog met een balkon. Kan ik dan ook vlinders lokken? Gaan vlinders zo hoog op zoek naar nectar?" Het antwoord is gemakkelijk:..

De coronacrisis houdt ons aan huis gekluisterd. Alleen in speciale gevallen gaan we nog op pad. Dat betekent dat we, meer dan ooit, kunnen genieten van het ontluikende voorjaar in de tuin. Zeker als de temperatuur wat hoger wordt..

In 2015, nog maar vijf jaar geleden, werden de eerste scheefbloemwitjes in Nederland gezien. Inmiddels heeft deze vlinder een groot deel van Nederland bevolkt, en er lijkt nog geen einde te komen aan de opmars. Zal hij dit jaar..