Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 61 van 77 - 762 Resultaten

De aantallen ganzen die in ons land overwinteren zijn de laatste dagen tot een jaarlijkse hoogtepunt gestegen met meer dan een miljoen exemplaren. Op veel plekken zijn grote plakkaten ganzen te zien die zich te goed doen aan het..

De roerdomp heeft het de laatste weken erg moeilijk gehad. Waar nog een klein stukje water te vinden was, stond hij vaak geduldig te wachten. Zo heeft menig vogelaar en fotograaf de mogelijkheid gehad de roerdomp van dichtbij te..

Het broedseizoen van 2009 verliep voor in Nederland broedende zangvogels bijzonder gunstig. Dat concluderen onderzoekers van het Vogeltrekstation, onderdeel van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), en SOVON..

Deze toch wel serieuze winter heeft ook een voordeel. Met een beetje mazzel komt de meest imposante en zwaarste vliegende vogel van Europa - de grote trap - deze kant op...

Nu het een serieuze winter lijkt te gaan worden met de komende dagen nog flinke vorst, is het zomaar mogelijk om ongewone gasten - zoals roerdompen of houtsnippen - tegen het lijf te lopen. ..

Het biedt schitterende fotomomenten: vogels in de sneeuw. Als u nog geen nieuwjaarskaart heeft gemaakt, dan is dit het moment. De vogels hebben het met deze weersomstandigheden echter zwaarder dan ooit en zijn gebaat bij extra..

Insectenetende trekvogels die broeden in de Nederlandse bossen en overwinteren in Afrika, zijn de afgelopen 25 jaar in aantal afgenomen. Bij sommige soorten is de afname enorm: nachtegalen zijn met 37 procent afgenomen, fluiters..

De bonte kraai wordt steeds minder gezien in ons land terwijl hij voorheen een algemene overwinteraar was. Met het milder worden van het klimaat kan de bonte kraai nu in zijn eigen broedgebied voedsel vinden. Hierdoor is de reis..

De komende dagen is vorst voorspeld. Dat betekent dat de vogels het moeilijker krijgen. Typische wintergasten als kramsvogels en koperwieken laten zich beter zien...

De mooiste vogel van Nederland laat zich de komende tijd wellicht weer wat vaker zien. De blaadjes zijn van de bomen, het wordt weer winter, dus grijp uw kans om een ijsvogel te spotten. ..