Natuurberichten
Uitgever: Zoogdiervereniging
De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.Pagina 62 van 97 - 969 Resultaten

Steenmarters zijn nachtactieve dieren. Meestal gaan ze rond of na zonsondergang op pad, en voor zonsopkomst komen ze weer terug in hun dagrustplaats. Vooral in de winter, als de nachten lang zijn, heeft de steenmarter er geen..

Meer regen in de zomer of herfst blijkt tot gevolg te hebben dat er het jaar erop minder hazen zijn. Bij konijnen blijken de relaties ingewikkelder: Een lente met veel neerslag zorgt voor minder konijnen. En ook een koude winter..

Lange tijd was het volgens het Bouwbesluit niet toegestaan om in buitenmuren openingen te hebben die groter waren dan één centimeter. Het aanbrengen van invliegopeningen voor vleermuizen was dus in feite niet toegestaan. Dit..

December is de maand waarin de bevers te maken kunnen krijgen met het eerste ‘serieuze’ ijs van die winter. Doorgaans levert dat niet al te grote problemen op. De Nederlandse winters kwakkelen meestal zodanig dat een dikke ijslaag..

Half december 2011 is de Zoogdiervereniging in samenwerking met de gemeenten Weert en Leudal, Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en het Rijk begonnen met het wegvangen van de uitheemse Pallas’ eekhoorn. Die vangactie verloopt..

De Nederlandse beverpopulatie is de afgelopen twee decennia hard gegroeid, en dat zal ook nog wel een tijdje zo doorgaan. Hiermee wordt de kans op overlast groter. Bijvoorbeeld door het graven in rivierdijken en het bouwen van..

In november begint een periode die ideaal is om beversporen te vinden. Door het lager worden van de oevervegetatie en het kaal worden van bomen en struiken vallen bevervraatsporen steeds meer op. In het winterhalfjaar eten bevers..

Schuilplaatsen van vleermuizen worden regelmatig door verstoring of op een andere manier ongeschikt gemaakt voor vleermuizen. De dakloze vleermuizen zijn echter kritisch en verhuizen lang niet altijd naar de vleermuiskasten, die..

Vanaf oktober breekt voor sommige bevers in Nederland een extra drukke periode aan. Een deel van de bevers legt vanaf nu namelijk een voedselvoorraad aan, andere bevers proberen in de winter zelf hun voedsel te verzamelen. Als de..

Het is alweer bijna 25 jaar geleden dat de bevers werden teruggebracht in Nederland. Het is hen goed gegaan, maar hoe zonnig ziet de toekomst er voor de bever uit? En waar moeten we als mensen rekening mee gaan houden? In het..