Natuurberichten

Dossier: Hooikoorts

Als hooikoortspatiënten in contact komen met het pollen of stuifmeel van diverse plantensoorten waar men gevoelig voor is dan kunnen zich hooikoortsklachten ontwikkelen. Gras, berk, els, hazelaar, weegbree en bijvoet zijn de belangrijkste hooikoortsplanten van Nederland. Het moment waarop hooikoortsklachten zich voordoen hangt af van het pollen waar men gevoelig voor is en van de weersomstandigheden. De volgorde van bloei is meestal hazelaar, els, berk, gras, weegbree en bijvoet. Door klimaatverandering zien we de laatste jaren regelmatig in december de eerste hazelaars in bloei komen. Op Nature Today verschijnen regelmatig natuurberichten over hooikoorts.

Pagina 12 van 13 - 128 Resultaten

Kleine brandnetel. Foto: Paul Busselen,Katholieke Universiteit Leuven

De brandnetel bloeit volop. Al valt het nauwelijks op. De groene plant trekt niet echt de aandacht, en hetzelfde geldt voor de bloemen. Met een stekelige aanraking laat de plant soms weten dat hij er is, maar dan houdt het ook op...


Lees verder 2 juli 2010   12 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het graspollenseizoen begint op gang te komen. In Limburg begon het pollenseizoen op 29 april en van daaruit komen de grassen langzamerhand in heel Nederland in bloei tot ze 29 mei in heel Nederland in bloei staan. Dit is de..


Lees verder 7 mei 2010   12 jaar oud
Ambrosia Wageningen 04-09-09 kleine versie

De hooikoortsplant ambrosia staat momenteel in bloei. De plant breidt zich in Nederland uit. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog laag. Dit blijkt uit de vandaag door Wageningen Universiteit gepubliceerde Toekomstschets..


Lees verder 13 september 2009   13 jaar oud
Kiemplantje van ambrosia. Gemaakt op 19 juni 2009 Ritsema bosweg te Wageningen

De eerste waarnemingen van kiemplantjes van de hooikoortsplant ambrosia zijn weer binnengekomen op www.natuurkalender.nl. Sinds de herfst van 2006 is er jaarlijks aandacht voor de toename van ambrosia in Nederland. Het aantal..


Lees verder 26 juni 2009   13 jaar oud
Graspollen verwachtingskaartje 28 mei 2009

Het graspollenhoofdseizoen is begonnen. Allergieradar.nl voorspelde twee weken geleden al dat een groot deel van de grassen rond 24 mei zou gaan bloeien. En inderdaad stromen sindsdien de meldingen van hooikoortsklachten binnen..


Lees verder 29 mei 2009   13 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het hoofdseizoen van graspollen in de lucht start op 24 mei in het zuidoosten van Nederland. In het uiterste noorden van het land begint het hoofdseizoen pas op 14 juni. Dit is de verwachting van de pollenplanner, een van de..


Lees verder 13 mei 2009   13 jaar oud
berk_bloei_AJH_van_vliet

Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de..


Lees verder 10 april 2009   13 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Het aantal pollen dat door het Leids Universitair Medisch Centrum geteld wordt begint iets op te lopen. Het zijn vooral elzenpollen die nu door de lucht zweven. De elzenpollen zijn niet afkomstig van onze ‘eigen’ zwarte els maar..


Lees verder 21 januari 2009   13 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Een koude winterperiode staat voor de deur maar hooikoortspatiënten die last hebben van het pollen van de hazelaar moeten al weer rekening houden met hooikoortsklachten. Op diverse plaatsen zijn de eerste hazelaarstruiken al zeer..


Lees verder 25 december 2008   13 jaar oud
Olijfboom in tuin

De afgelopen week kwam in het nieuws dat in Otterlo een begin is gemaakt met de aanleg van de eerste olijfgaard van Nederland. Ook in tuinen zien we olijfbomen steeds vaker staan en op de tuinbeurzen zijn ze niet aan te slepen. De..


Lees verder 30 oktober 2008   14 jaar oud

Archief