Natuurberichten

Pagina 1160 van 1211 - 12107 Resultaten

CRAEB kaft klein

Europa zal veel dagvlinders kwijt raken door klimaatverandering, zo menen de auteurs van een nieuw boek, Climatic Risk Atlas of European Butterflies. Hierin zijn modellen over klimaatverandering toegepast op de vlinderwaarnemingen..


Lees verder 11 december 2008   13 jaar oud
bulrug WouterJan Strietman

Op 3 december is door de bemanning van de MV Terschelling (Piet-Wim van Leeuwen en Tamara van Polanen Petel) ten noordwesten van IJmuiden een bultrug gezien. De foto die ze konden maken en meestuurde toen ze de waarneming via..


Lees verder 10 december 2008   13 jaar oud
Italiaanse kamsalamander

RAVON legt zich toe op de inheemse vissen, amfibieën en reptielen. Toch is er ook volop aandacht voor niet-inheemse soorten die ons land hebben weten te bereiken. Denk daarbij onder meer aan de zonnebaars, Italiaanse kamsalamander..


Lees verder 10 december 2008   13 jaar oud
kleine winter klein

Ondanks het koude weer wordt de kleine wintervlinder regelmatig gemeld. Deze soort, die in heel Nederland voorkomt komt af op licht en wordt regelmatig gezien op verlichte ramen...


Lees verder 9 december 2008   13 jaar oud
Teken alle stadia. Foto Fedor Gassner, Wageningen Universiteit. Foto niet gebruiken zonder zijn toestemming
Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Afgelopen weekend was het weer het eerste weekend van de maand. Dit betekende dat de vrijwilligers van het Natuurkalender tekenmonitoringproject op hun vaste plaats teken gingen vangen. Op de locatie in Ede werden maar twee teken..


Lees verder 8 december 2008   13 jaar oud
Blauwstaart, wikipedia, GNU Free Documentation License

De natuur zit heel geraffineerd in elkaar, maar tegen spiegelende ramen, ruiten en glazen schuttingen is het helaas niet bestand, getuige het hieronder beschreven voorval van een superzeldzame blauwstaart die zich onfortuinlijk..


Lees verder 8 december 2008   13 jaar oud
Grutto

Uit de nieuwste cijfers van het Europese monitoringssysteem voor algemene broedvogels blijkt dat de vogels van het boerenland hard achteruit gaan. De oorzaak is de intensieve landbouw. Het aantal broedparen van vogels van het..


Lees verder 7 december 2008   13 jaar oud
massagraf huismoeders

Op 27 november plaatsten we een Natuurbericht over een vensterbank vol met huismoedervleugeltjes . Inmiddels zijn daar reacties op gekomen die meer licht werpen op de zaak. ..


Lees verder 7 december 2008   13 jaar oud
Wulk

Als de winter in aantocht is bereiden diverse zeedieren zich voor op hun voortplanting. In tegenstelling tot de meeste dieren, gebruiken zij het koudste seizoen als ideaal moment voor de paring en het produceren van nakomelingen...


Lees verder 6 december 2008   13 jaar oud
bever VILMAR DIJKSTRA

Het gaat goed met de bever in Nederland. De verschillende populaties van Europa’s grootste knaagdier breiden nog steeds uit. In totaal zijn er in ons land nu 400 tot 450 bevers. ..


Lees verder 6 december 2008   13 jaar oud

Archief