Natuurberichten

Pagina 1185 van 1260 - 12593 Resultaten

Ooievaar in vlucht

Het gaat goed met de ooievaar in Nederland. Tegenwoordig broeden er weer zo’n 700 paar in ons land. Dat is wel anders geweest. In de jaren zestig was de soort bij ons bijna uitgestorven. Vogelbescherming Nederland startte een..


Lees verder 17 april 2009   13 jaar oud
vuurjuffer klein

De eerste vuurjuffers zijn uitgeslopen. Dit is altijd een van de eerste libellen die in het voorjaar tevoorschijn komt. Dit kleine rode juffertje heeft zich sterk uitgebreid in Nederland dankzij de vijvers die steeds meer mensen..


Lees verder 16 april 2009   13 jaar oud
Afrikaanse brulkikker

Slechts weinig mensen weten dat het aantal kikkers over de hele wereld in snel tempo achteruitgaat. Bijna een derde van de 6.418 amfibiesoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd! Minstens 100 soorten zijn sinds 1980..


Lees verder 16 april 2009   13 jaar oud
Spaanse mus. Foto: Tim Herfurth, GNU-licentie

De mussen lijken de weg kwijt en dan bedoel ik niet onze huismus of zo u wilt de ringmus, maar de spaanse mus. In het noorden van het land zit sinds een paar dagen een groep van zo'n acht spaanse mussen. Heel bijzonder!..


Lees verder 15 april 2009   13 jaar oud
Muskuskruid
Foto Wout van der Slikke

Wie van de voorjaarsflora wil genieten kan in Zuid-Limburg goed terecht. De hellingbossen in het heuvelland zijn in deze tijd van het jaar misschien wel op zijn mooist. ..


Lees verder 15 april 2009   13 jaar oud
bruinvis op snijtafel RICHARD WITTE

Met man en macht wordt gezocht naar de oorzaken van het hoge aantal bruinvissen dat afgelopen winter aanspoelde aan de Nederlandse kust. Ook Europa biedt steun aan. ..


Lees verder 14 april 2009   13 jaar oud
Grasmus

Op de fenologiekalender van vogels is het momenteel een drukte van belang. De ene na de andere Afrikaganger komt terug vol adrenaline om weer een nieuw broedseizoen in de Lage Landen te beginnen. De volgende in de rij is de..


Lees verder 14 april 2009   13 jaar oud
Dotterbloem
Foto Wout van der Slikke

Sleutelbloem en dotterbloem stonden in de volksmond bekend als ‘paasbloemen’ vanwege hun uitbundige bloei in deze tijd van het jaar. Ze bloeien nog steeds uitbundig en geel, maar hun aantal is aanzienlijk afgenomen...


Lees verder 13 april 2009   13 jaar oud
brand eijs klein

Op Youtube staat een filmpje van brand op de spoorhelling bij Eijs, een van de laatste vliegplaatsen van het bruin dikkopje in Nederland. Of dit ernstige gevolgen heeft voor deze zeldzame soort zal binnenkort blijken...


Lees verder 13 april 2009   13 jaar oud
Mannetje Snotolf in Paaikleed

Aan onze kust is het nu volop lente. Veel zeedieren gebruiken deze periode met het opwarmende zeewater voor hun voortplantingsritueel. De mannetjes snotolven bewaken nu overal langs de kust hun einesten. Dat doen ze zo goed dat..


Lees verder 12 april 2009   13 jaar oud

Archief