Natuurberichten

Pagina 1185 van 1312 - 13118 Resultaten

Heidelandschap

Het Europese netwerk van natuurgebieden, Natura 2000, ontvangt onvoldoende financiering voor het herstel en beheer waardoor afgesproken natuurdoelen niet zullen worden gehaald. Voor zes landen, waaronder Nederland, is onderzocht..


Lees verder 17 november 2009   12 jaar oud
illustratie vleermuistoren

Voormalig militaire complexen zijn vaak hotspots voor vleermuizen. Wanneer deze gesloopt worden, moet er dus een ander heenkomen voor de vleermuizen gevonden vonden. Baarle Nassau heeft nu de primeur van een vleermuistoren of..


Lees verder 17 november 2009   12 jaar oud
Slechtvalk PGC Photo, This work is in the public domain in the United States because it is a work of the United States Federal Government

Het gaat goed met de slechtvalk in Nederland. Er zijn nu in (bijna) alle provincies van ons land broedparen gevonden, terwijl dat er in 1986 nog maar één betrof. In deze tijd van het jaar zijn de vogels nog vaker te zien dan..


Lees verder 16 november 2009   12 jaar oud
Brandts vleermuis,  GNU Free Documentation License

In de voormalige grafkelder van landgoed Eerde ontdekten twee medewerkers van Natuurmonumenten op vrijdag 30 oktober de zeldzame brandts vleermuis. Dit is de eerste overwinterende brandts vleermuis op Eerde. Vleermuisspecialist..


Lees verder 16 november 2009   12 jaar oud
Bezemkruiskruid
Foto: Wout van der Slikke

Het naseizoen hield dit jaar lang aan. Maar de laatste weken is het aantal bloeiende planten toch wel erg spaarzaam. Slechts een klein aantal soorten houdt het ook in november nog vol. Bezemkruiskruid is er zo een. ..


Lees verder 16 november 2009   12 jaar oud
bruine winterjuffer klein

Libellen zijn echte zomerdieren. Toch zijn ook in de winter libellen te vinden: winterjuffers. Deze zijn gespecialiseerd in het overwinteren als volwassen libel. Daarvoor zoeken ze beschutte heideveldjes op waar ze zich verbergen..


Lees verder 15 november 2009   12 jaar oud
Kesslers grondel

Sinds de jaren ’90 hebben zich al zeven nieuwe vissoorten in ons land gevestigd. Op korte termijn zullen er waarschijnlijk nog een aantal volgen. Eén van hen is wellicht de Amoergrondel...


Lees verder 15 november 2009   12 jaar oud
ruige dwergvleermuis

In de Noordoostpolder zijn plannen voor een windmolenpark. Uit onderzoek blijkt dat op de plek waar het park gepland is relatief weinig vleermuizen vliegen. Bij hoge windsnelheden gaan vleermuizen liever op beschutte plekken hun..


Lees verder 14 november 2009   12 jaar oud
bodemprofiel

De bodemkwaliteit van nagenoeg alle aangewezen Natura2000-gebieden in Gelderland is onvoldoende om een duurzame staat van instandhouding te garanderen. Dat blijkt uit een nieuwe methode die Alterra heeft ontwikkeld waarin met..


Lees verder 14 november 2009   12 jaar oud
ransuil

Nu de herfst al weer een eind op streek is en de bladeren van de bomen vallen, zoeken veel vogelsoorten de gemeenschappelijke slaapplaatsen op. Soms met honderden tegelijk, een waar spektakel...


Lees verder 14 november 2009   12 jaar oud

Archief