Natuurberichten

Pagina 1187 van 1528 - 15280 Resultaten

Grote Stern

Op Texel broeden dit jaar maar liefst 2900 paar grote sterns, voor het eerst ook in Ottersaat. Dit is een vijfde deel van de totale broedpopulatie in heel Nederland. De eerste kuikens zijn al uit het ei...


Lees verder 1 juni 2012   11 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Het zonovergoten weer in het afgelopen Pinksterweekend heeft ook de bloei van grassen in een stroomversnelling gebracht. Al dat graspollen in de lucht veroorzaakte bij veel patiënten ernstige hooikoortsklachten...


Lees verder 1 juni 2012   11 jaar oud
Roerdomp

Sinds 2010 volgt Landschap Noord-Holland enkele roerdompen met behulp van satellietzenders. Het onderzoek heeft al veel informatie opgeleverd over trek en actieradius van roerdompen in de broedtijd. Maar ook dat gebieden die zijn..


Lees verder 1 juni 2012   11 jaar oud
Tyria jacobaeae 19, Sint-jacobsvlinder

De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan de gifstoffen uit jakobskruiskruid op, waardoor ze als rups, maar ook later als vlinder oneetbaar zijn. De opvallende overdag actieve nachtvlinders zijn nu veel te zien...


Lees verder 31 mei 2012   11 jaar oud
trips gereconstrueerd

Onderzoekers Noord-Spanje vonden in barnsteenfossielen uit het Vroeg Krijt de oudste bewijzen terug van bestuivende ongewervelden. Het gaat om fossiele tripsen die minuscule stuifmeelkorrels tussen haren op het achterlijf dragen...


Lees verder 31 mei 2012   11 jaar oud

Bij een succesvolle voortplanting in de natuur komt meer kijken dan het simpel werpen van jonge dieren. Als volwassen dier moet je zowel de kennis als lichamelijke eigenschappen hebben om te zorgen voor het nageslacht. Dit komt..


Lees verder 31 mei 2012   11 jaar oud

De gevlekte witsnuitlibel staat te boek als zeldzaam in ons land. De laatste jaren neemt hij echter flink toe. Terwijl hij vroeger gebonden was aan laagveenmoerassen en vegetatierijke vennen op de zandgronden en duinplassen, wordt..


Lees verder 30 mei 2012   11 jaar oud
Vers (wit boven) en ouder (bruin boven) kikkerdril van groene kikker

Deze en komende weken vindt overal in Nederland de eiafzet plaats van groene kikkers. Hoewel dit een massaal gebeuren is dat bovendien vaak overdag plaatsvindt, worden de eiklompjes van de groene kikker lang niet zo vaak gezien..


Lees verder 30 mei 2012   11 jaar oud
Verzamelende rupsen in L3 voor overgang naar L4

In heel Nederland krijgen de eikenprocessierupsen rond deze tijd brandharen en kunnen ze overlast gaan veroorzaken. Vanaf nu ontstaan ook de karakteristieke nesten en lopen de rupsen in processie over de stammen waardoor ze beter..


Lees verder 30 mei 2012   11 jaar oud
Es, Wikipedia, GNU-licentie voor vrije documentatie

Door het mooie weer komt de es langzaam in het blad. Hierdoor is goed zichtbaar wat de gevolgen zijn van de essentaksterfte. Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de snelle opmars van deze schimmelziekte, die ook wel chalara..


Lees verder 29 mei 2012   11 jaar oud

Archief