Natuurberichten

Pagina 1373 van 1554 - 15535 Resultaten

Kleine brandnetel. Foto: Paul Busselen,Katholieke Universiteit Leuven

De brandnetel bloeit volop. Al valt het nauwelijks op. De groene plant trekt niet echt de aandacht, en hetzelfde geldt voor de bloemen. Met een stekelige aanraking laat de plant soms weten dat hij er is, maar dan houdt het ook op...


Lees verder 2 juli 2010   13 jaar oud
drie kleine vossen buddleia

Het Landelijk Meetnet Vlinders laat zien hoe het met onze dagvlinders gaat. We zien niet alleen soorten die enorm achteruitgaan (de argusvlinder) of juist vooruit gaan (het bont zandoogje). Maar ook de kleine vos, die enorm blijkt..


Lees verder 1 juli 2010   13 jaar oud
mosbloempje

Zomer. Camping Seedune op Schiermonnikoog. Huurtenten die het hele seizoen op een en dezelfde plaats staan. Als die in de herfst opgeruimd worden, blijven er kale ‘brandplekken’ achter. Die vormen het habitat van twee bijzondere..


Lees verder 1 juli 2010   13 jaar oud
Echte Vuurzwam

Een zeldzaam gebruik van paddenstoelen is het toevoegen van de as van de Echte vuurzwam aan pruimtabak. Eskimo’s in Alaska doen dit om het effect van het tabak te versterken...


Lees verder 30 juni 2010   13 jaar oud
Bosbesbruintje. Foto: Marian Schut

Sinds ruim een week worden er op diverse plaatsen in Nederland grote aantallen bosbesbruintjes waargenomen. Al gedurende de twee voorgaande jaren, maar vooral in het jaar 2009, werd dit bruin-oranje vlindertje in toenemende mate..


Lees verder 30 juni 2010   13 jaar oud
Oeverzwaluw

Het broedseizoen van 2010 is nog in volle gang. Van 2009 zijn van de meeste broedvogels de cijfers inmiddels bij SOVON berekend en bekend. Tijd om de balans op te maken voor twee bekende zwaluwen: de oeverzwaluw en huiszwaluw...


Lees verder 29 juni 2010   13 jaar oud
Vervelling van eikenprocessierups van het vierde naar het vijfde stadium.

Op diverse plaatsen in het land worden eikenprocessierupsen aangetroffen die zich nog maar in het derde larvale stadium bevinden. Andere rupsen zijn echter al verder gevorderd in hun ontwikkeling. De consequentie is dat de..


Lees verder 29 juni 2010   13 jaar oud

Kort na midzomernacht, op 22 juni, is ter hoogte van Lauwersoog in de Waddenzee een orka ontdekt. Oorspronkelijk werd het dier aangezien voor een griend maar foto's toonden aan dat het om een vrouwtjes orka gaat. Dit vrouwtje is..


Lees verder 29 juni 2010   13 jaar oud
Steenhommel bezoekt kievitsbloem

Hommel-koninginnen vinden in een veld vol kievitsbloemen feilloos hun weg naar de bloem met de meeste nectar. Ze zien bovendien of er nog wel nectar is, of een ander ze niet is voor geweest. 'En er staat echt geen kruisje op de..


Lees verder 28 juni 2010   13 jaar oud
Scholekster op het wad

De populatie scholeksters in ons land heeft het moeilijk. Door massale kokkelsterfte in de Oosterschelde dreigt er een voedseltekort en in de Waddenzee zijn vanwege het extreem hoge water veel nesten en jongen van scholeksters..


Lees verder 28 juni 2010   13 jaar oud

Archief