Natuurberichten

Pagina 1412 van 1705 - 17046 Resultaten

noordse woelmuis

Het leefgebied van de zeldzame Noordse woelmuis wordt ernstig bedreigd. Natuurmonumenten is op zoek gegaan naar mogelijkheden om het leefgebied van het dier in de Nieuwkoopse Plassen uit te breiden. Met succes, in de..


Lees verder 13 november 2011   13 jaar oud
Wijde mantel in Oosterschelde, 2011: Foto Peter H. van Bragt

De Wijde mantel is een van onze mooiste tweekleppige weekdieren. Het is een Atlantische soort die pas het afgelopen decennium voet aan wal heeft gezet in onze kustwateren. De strenge winters van twee en drie jaar geleden hebben..


Lees verder 13 november 2011   13 jaar oud
Goudhaantje landt op broek van een opvarende tijdens een zeevogelexcursie

Wolken spreeuwen en kieviten, V-formaties ganzen en kraanvogels. Het zijn de bekende beelden van trekvogels. Maar er zijn ook veel onopvallende soorten trekvogels, waaronder veel zangvogels als winterkoning, goudhaantje, roodborst..


Lees verder 11 november 2011   13 jaar oud
Galloway rund zoogt kalf

Begin november zette Natuurmonumenten Galloways uit in het Drentse Leggelderveld. Boswachter Andre Donker ontving hierover veel vragen. Waarom juist naar de Drentse hei en waar komen ze eigenlijk vandaan? Zijn de buitenlandse..


Lees verder 10 november 2011   13 jaar oud
Arthrobotrys nematode trapping fungus

Zwammen geraken op verschillende manier aan hun noodzakelijke voedingsstoffen: door strooisel af te breken (saprofyten), door voedingsstoffen te onttrekken uit andere gastheren (parasieten) of door samen te leven met planten..


Lees verder 10 november 2011   13 jaar oud

De nachten worden kouder, maar er zijn nog steeds nachtvlinders actief. De hele winter door, met uitzondering van echte vorstperioden, zijn nachtvlinders te zien. Ze worden aangetrokken door nog bloeiende planten, maar je kunt ze..


Lees verder 10 november 2011   13 jaar oud
Otter

Een dag voor het loslaten van de verweesde otterdrieling uit de uitwenkooi in Nationaal Park Alde Feanen werden twee van de drie otters plotseling een voor een ernstig ziek. Zij vertoonden verschijnselen als trillen, verlies van..


Lees verder 9 november 2011   13 jaar oud
Verdroogde paddenstoel

Voor paddenstoelen, niet voor niets geassocieerd met koel weer, mist, spinnenwebben en regen, is deze herfst verre van ideaal...


Lees verder 9 november 2011   13 jaar oud
otoliet Steenbolk

Otolieten. Waarschijnlijk had je er nog nooit van gehoord. Geen erg want het is niet meteen iets wat je elke dag op straat tegenkomt. Een otoliet is een soort gehoorbeentje in het interne oor van een vis dat onverteerd..


Lees verder 9 november 2011   13 jaar oud
bruine kikker

Ook in de wintermaanden kunnen in het water nog amfibieën worden aangetroffen. Het bekendst zijn de bruine kikkers, die veel in tuinvijvers overwinteren...


Lees verder 9 november 2011   13 jaar oud

Archief