Natuurberichten

Pagina 1452 van 1528 - 15275 Resultaten

Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen heeft dit jaar opnieuw succesvol gebroed. Vorig jaar kropen er twee jongen uit het ei. Dit jaar heeft de boswachter van Staatsbosbeheer vooralsnog één jong in zijn telescoopvizier gehad...


Lees verder 22 april 2009   14 jaar oud
egel uitsnede

Er zijn altijd eenlingen die te vroeg wakker worden. Maar pas als de lente echt losbarst, zoals de afgelopen tijd, worden de egels massaal wakker uit hun winterslaap. ..


Lees verder 22 april 2009   14 jaar oud
Tweeluik bostulp graven

Deze week valt de bloeipiek van de bostulp. Op naar het bos dan, denkt u misschien. Maar nee, voor bostulpen moet u vooral op de kale klei in noordelijk Friesland zijn. Op de rijkste bloeiplaatsen van de bostulp is geen bos te..


Lees verder 22 april 2009   14 jaar oud
Gierzwaluw
© Markus Varesvuo AGAMI
1275 x 971 px (322 kB)
Foto kan alleen worden gebruikt na toestemming van de fotograaf

30 april is het Koninginnedag, dat weet iedereen. Dat het ook de dag is dat de gierzwaluwen traditiegetrouw terugkeren, is alleen bekend bij vogelaars. Kijkt u allen omhoog de komende dagen...


Lees verder 21 april 2009   14 jaar oud
Eikenprocessierups L2 uitsnede

Afgelopen weekend bereikten de eikenprocessierupsen het tweede larvale stadium. Ze hebben zich na het uitkomen uit het ei in de eerste week van april nu voor de eerste keer verveld. In totaal ondergaan de rupsen vijf vervellingen...


Lees verder 21 april 2009   14 jaar oud
distelvlinder klein

Ieder voorjaar trekken distelvlinders uit Afrika naar het Noorden. Als ze geluk hebben komen ze hier in de loop van mei aan. In Zuid Frankrijk zijn de stromen distelvlinders begonnen. Hoeveel zullen Nederland halen?..


Lees verder 20 april 2009   14 jaar oud
Kiemplant Linde
foto Wout van der Slikke

Als je nu buiten loopt kan het je haast niet ontgaan. De uitbundige bloei van kers, krent, peer en tal van andere boomsoorten maakt duidelijk dat een nieuw seizoen van start is gegaan. Minder opvallend zijn de ‘bomen’ die nu hun..


Lees verder 20 april 2009   14 jaar oud
Bloei vossenstaart gras detail

Na het extreem warme begin van april komen op steeds meer plaatsen de eerste grassen zeer snel in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten breekt daarmee het hooikoortsseizoen aan. Voor anderen loopt het berkenpollenseizoen helaas..


Lees verder 19 april 2009   14 jaar oud
bittervoorn

In een aantal wateren in ons land ontwikkelt zich op dit moment een wel heel bijzondere relatie; die tussen de bittervoorn en de zoetwatermossel. De laatste stelt zich namelijk elk jaar zo rond deze tijd weer vrijwillig..


Lees verder 19 april 2009   14 jaar oud
Kleine Karekiet (foto: Piet Munsterman, Saxifraga)

Zo rond half april begint de voorjaarstrek voor de rietvogels pas echt goed op gang te komen. Een groot aantal rietzangers is terug, maar inmiddels zijn ook de eerste kleine karekieten al weer gemeld. ..


Lees verder 18 april 2009   14 jaar oud

Archief