Natuurberichten

Pagina 1452 van 1703 - 17021 Resultaten

Paardenbloemenpluis

Composieten of Asterachtigen vormen zowel wereldwijd als in ons land een van de grootste plantenfamilies. Tot de vertegenwoordigers in Nederland horen niet alleen de welbekende paardenbloem, maar ook zeldzaamheden als Valkruid,..


Lees verder 22 mei 2011   14 jaar oud
Meles meles. Das, Saxifraga-Mark Zekhuis
www.saxifraga.nl

De dassenburcht in het Drentse Wapserveen wordt weer bewoond door dassen. Boswachter Andre Donker van Natuurmonumenten ontdekte er deze week een mannetje en twee vrouwtjes...


Lees verder 21 mei 2011   14 jaar oud
Zwarte hooglanders tussen de pinksterbloemen in Wolfhaag.

De overgang van bos naar open gebied behoort in principe tot een van de meest soortenrijke biotopen van Nederland. Dergelijke overgangen zijn op veel plaatsen in ons land onvoldoende ontwikkeld. Met slimme grondaankopen realiseert..


Lees verder 21 mei 2011   14 jaar oud
dopluizen, dopluis

Door het warme weer van dit voorjaar zitten veel dopluizen nu al vol met eieren; naar verwachting worden de eerste jonge dopluisjes over ongeveer een week geboren. Dit is ongeveer drie weken eerder dan normaal. Normaalgesproken..


Lees verder 20 mei 2011   14 jaar oud

Dat het slecht gaan met 'onze' weidevogels, is oud nieuws. De afgelopen dertig jaar nam hun aantal af met meer dan zestig procent en dat aantal neemt nog steeds toe. Toch heeft de overheid geen haast met het nemen van maatregelen...


Lees verder 20 mei 2011   14 jaar oud
gewone tapijtkever

Insecten komen ook in woningen voor. In veel gevallen drukken de bewoners hen plat zodra ze hen zien. Helaas zorgt dit in veel gevallen niet voor een structurele oplossing. Om te weten hoe je kan voorkómen dat de insecten voor..


Lees verder 19 mei 2011   14 jaar oud

De Spaanse vlag is een opvallende nachtvlinder die overdag actief is. Hij komt voornamelijk in Zuidoost Nederland voor, maar is ook daar geen algemene verschijning. Om de vlinder te kunnen beschermen is meer kennis nodig,..


Lees verder 19 mei 2011   14 jaar oud
Perzik-krulziekte

Het lijkt erop dat de aantasting van perziken door de Perzik-krulziekte dit jaar op een laag pitje staat. Door de droge, zonnige maart heeft de schimmel weinig kans gehad de perzikbomen goed te infecteren. Dit is goed nieuws voor..


Lees verder 18 mei 2011   14 jaar oud
meerdere rivierprikken paaiend

Dit voorjaar werd bij een onderzoek van Stichting RAVON naar rivierprikken in een zijbeek van de Maas een bijzondere waarneming gedaan. Een beekprik was aanwezig in een nestkuil van de rivierprikken en leek pogingen te doen mee te..


Lees verder 18 mei 2011   14 jaar oud
Grote keverorchis
Foto: Wout van der Slikke

De grote keverorchis leeft weer in de Zwaakse Weel (Zeeland). Door kleinschalige maatregelen van Natuurmonumenten, kreeg het plantje kans om weer boven de grond te komen...


Lees verder 17 mei 2011   14 jaar oud

Archief