Natuurberichten

Pagina 1469 van 1546 - 15452 Resultaten

Alle gezenderde kolganzen die door de Natuurkalender gevolgd worden, zijn aan hun reis naar hun broedgebied begonnen. Gans Cas vloog in één keer van Nederland naar Oost Polen: een afstand van ruim 1000 kilometer hemelsbreed! Nu..


Lees verder 25 april 2009   15 jaar oud
gaffelreebok door Bas Worm (uitsnede)

Reeën zijn bezig met een enorme opmars in Nederland: de 100.000 komt al in zicht. De laatste jaren komen ze weer in vrijwel het hele land voor. In het Groene Hart worden ze echter niet of nauwelijks gezien. ..


Lees verder 25 april 2009   15 jaar oud
Grauwe Gors

Het gaat niet goed met de akkervogels in Nederland. Soorten als veldleeuwerik, patrijs en grauwe gors zijn met meer dan 90% afgenomen sinds de jaren zestig. Gele kwikstaart, kneu en graspieper zijn sinds die tijd gehalveerd...


Lees verder 24 april 2009   15 jaar oud
Boomjesslak2009-11A

Zeenaaktslakken zijn dieren die zich meestal voeden met slechts één of hooguit een paar nauw verwante voedselbronnen. De boompjesslak voedt zich hoofdzakelijk met twee soorten hydroidpoliepen: penneschaft en zeecypres. De keuze..


Lees verder 24 april 2009   15 jaar oud
Fazant

Dat is schrikken! U heeft het vast wel eens meegemaakt: u loopt ergens en opeens vliegt er vlak voor uw neus, met veel kabaal en geflap, een grote vogel op. U schrikt u een hoedje, net als de fazant, want dat is het bijna altijd...


Lees verder 24 april 2009   15 jaar oud
Grote Boomspanner

Bij het nachtvlinderonderzoek in de Put van Buren, werd zaterdagavond door de insectenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht Culemborg een grote boomspanner gevonden. Deze soort is erg zeldzaam in Nederland en was nog niet eerder..


Lees verder 23 april 2009   15 jaar oud
rugstreeppad

Door het warme weer van de afgelopen weken zijn nu ook de rugstreeppadden op veel plaatsen in ons land weer ontwaakt. Al van grote afstand is het luide geroep van de streng beschermde paddenmannen volop te horen. Vooral 's nachts..


Lees verder 23 april 2009   15 jaar oud
Juveniele zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GNU-licentie

Het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen heeft dit jaar opnieuw succesvol gebroed. Vorig jaar kropen er twee jongen uit het ei. Dit jaar heeft de boswachter van Staatsbosbeheer vooralsnog één jong in zijn telescoopvizier gehad...


Lees verder 22 april 2009   15 jaar oud
egel uitsnede

Er zijn altijd eenlingen die te vroeg wakker worden. Maar pas als de lente echt losbarst, zoals de afgelopen tijd, worden de egels massaal wakker uit hun winterslaap. ..


Lees verder 22 april 2009   15 jaar oud
Tweeluik bostulp graven

Deze week valt de bloeipiek van de bostulp. Op naar het bos dan, denkt u misschien. Maar nee, voor bostulpen moet u vooral op de kale klei in noordelijk Friesland zijn. Op de rijkste bloeiplaatsen van de bostulp is geen bos te..


Lees verder 22 april 2009   15 jaar oud

Archief