Natuurberichten

Pagina 1469 van 1700 - 16999 Resultaten

Rozet Vliegenorchis (Ophrys insectifera), Belgische Sint- Pietersberg

Onze Nederlandse orchideeën zijn op basis van hun levenscyclus in twee groepen te verdelen. Eén groep houdt zomers een rustperiode en ontwikkelt in de late herfst een (basaal) bladrozet. Deze rozetten treft men vaak wat verscholen..


Lees verder 17 februari 2011   14 jaar oud
dotterbloem - close up

Veel mensen kijken uit naar het voorjaar. En sommige planten ook, zo lijkt het. De eerste sneeuwklokjes en winterakonieten meldden we al, maar ook dotterbloemen werden eerder deze week al vol in bloei gezien. Dat is wel vroeg...


Lees verder 17 februari 2011   14 jaar oud
cover boek wild zwijn

Eind vorig jaar verscheen het eerste Nederlandse boek over wilde zwijnen: 'Wilde zwijnen'. De schrijvers van het boek, de biologen Geert Groot Bruinderink en Jasja Dekker, zorgden hiermee voor een primeur. Ondanks alle aandacht..


Lees verder 16 februari 2011   14 jaar oud
Klein oranje zandschijfje1

Het Klein oranje zandschijfje houdt van verse urine en mest. Het paddenstoeltje wordt het meest gezien in de late herfst en de winter. In deze periode, waarin weinig paddenstoelen gevonden worden, valt het met zijn feloranje kleur..


Lees verder 16 februari 2011   14 jaar oud

Hoewel klimaatverandering negatieve effecten zal hebben op veel dagvlindersoorten, blijkt dat de opwarming niet alleen maar nadelig is. De kans op kolonisatie van nieuwe gebieden neemt toe door warmere en zonniger omstandigheden...


Lees verder 15 februari 2011   14 jaar oud
Toeloop van vogelaars in Warga, Friesland, voor Oosterse tortelduif.
De sensationele ontdekking van een Oosterse Tortelduif midden in het rustieke Friese plaatsje Warga bracht in januari 2010 honderden vogelaars op de been, en betekende een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst van vogelsoorten.

Uit de laatste update van de vogelnamenlijst van de Dutch Birding Association blijkt dat de mijlpaal van 500 waargenomen vogelsoorten in Nederland in 2010, het Jaar van de Biodiversiteit, is bereikt. Het tellen is niet zo..


Lees verder 15 februari 2011   14 jaar oud

In de afgelopen week zijn er op de zonnige dagen al weer dagvlinders waargenomen. Er zijn meldingen van zes soorten, waarvan de dagpauwoog het meest gezien is. De waarnemingen komen voornamelijk uit de zuidelijk heft van het land...


Lees verder 14 februari 2011   14 jaar oud
Kleine wolfsklauw. Foto: BerndH, CC/GFD-Licentie

De laatste vindplaatsen van Kleine wolfsklauw in Drenthe zijn echt verdwenen. Dat blijkt uit naspeuringen die vrijwilligers van FLORON en de Werkgroep Florakartering Drenthe afgelopen jaar hebben uitgevoerd en data van..


Lees verder 14 februari 2011   14 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

Zodra de komende dagen de weersomstandigheden verbeteren en de zon erbij komt zullen de zwarte elzen massaal in bloei komen en hun pollen in de lucht loslaten. Pollenconcentraties kunnen onder gunstige omstandigheden oplopen tot..


Lees verder 13 februari 2011   14 jaar oud
Vink, Fringilla coelebs. Foto: Saxifraga-Jan Nijendijk. http://www.freenatureimages.eu

Het is februari, dus is het weer tijd voor de allereerste vinkenslagen van het jaar. In tien jaar Natuurkalender varieerde de middelste datum van de eerste waarnemingen tussen 15 en 27 februari. Bent u zo’n pechvogel die de vink..


Lees verder 13 februari 2011   14 jaar oud

Archief