Natuurberichten

Pagina 1547 van 1566 - 15653 Resultaten

Roodpootvalk, wikipedia, This image comes from the book Naumann, Naturgeschichte der Vögel Mitteleuropas (Natural history of the birds of central Europe) of 1905 or his earlier works. The copyrights for those books have expired and this image is in the public domain.

De eerste zes maanden van het jaar bracht veel moois voor vogelend Nederland, waaronder vele roodpootvalken...


Lees verder 15 juni 2008   16 jaar oud
Rugstreeppad, Annemarie van Diepenbeek, RAVON

Toen eind april de temperaturen tot zomerse waarden stegen, kwamen de rugstreeppadden in de Maashorst, een open bosgebied in Noordoost-Brabant direct in actie. In enkele ondiepe plassen, omgeven door bos en verruigd grasland met..


Lees verder 14 juni 2008   16 jaar oud
nest eikenprocessierups. Fotograaf Falko Seyffarth, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

De eerste twee weken van juni ging het aantal meldingen van (nesten van) eikenprocessierupsen via www.natuurkalender.nl flink omhoog. Het totaal aantal waarnemingen in 2008 ligt nu rond de 100. Het warme weer heeft hier zeker aan..


Lees verder 13 juni 2008   16 jaar oud
groot dikkopje klein

Nadat de voorjaarsbalans was opgemaakt bleek het zeer slecht gesteld met de vlinders. Nu de eerste zomervlinders beginnen te vliegen lijken die een wat positiever beeld te geven...


Lees verder 13 juni 2008   16 jaar oud
logo jaar van de bunzing

De bunzing, zoogdier van het jaar 2008, is al meer dan honderd keer gemeld op Telmee.nl. Kijk op de kaart waar bunzingen gezien zijn...


Lees verder 12 juni 2008   16 jaar oud
Blauwe knoop. Fotograaf Pethan, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Op 9 juni kwam de eerste melding van een bloeiende blauwe knoop binnen bij de Natuurkalender. De eerste waarneming van dit jaar kwam uit de provincie Noord Brabant. Deze waarneming komt overeen met de Natuurverwachting, die voor..


Lees verder 12 juni 2008   16 jaar oud
distelvlinder klein

De distelvlinders hebben de tocht vanuit Afrika overleefd en worden nu volop in Nederland gezien. Ze zullen zich hier voortplanten en de nakomelingen vertrekken in het najaar weer richting het Zuiden...


Lees verder 11 juni 2008   16 jaar oud
Kesslers grondel

Aan een groeiende lijst exotische vissoorten die in Nederland wordt aangetroffen, kan sinds vorig jaar de Kesslers grondel toegevoegd worden. Tussen maart en mei zijn in 2008 door RAVON vier exemplaren van deze vissoort gevangen..


Lees verder 11 juni 2008   16 jaar oud
Moerasspirea. Vierkant plaatje. Van Wikipedia gehaald onder GDU licentie.

Volgens de natuurverwachting van de Natuurkalender begint rond deze tijd moerasspirea te bloeien en inderdaad zijn de eerste bloeiende exemplaren gemeld. Deze plant had vanouds de bijnaam ‘koningin van het veld (Regina prati)’,..


Lees verder 10 juni 2008   16 jaar oud
Steenuil_Athene

Juni is altijd weer de periode dat de kuikens van steenuilen sterk groeien. Het zijn drukke tijden voor de ouders die het voedsel voor de hongerige jongen aan moeten slepen. In deze tijd jagen ze daarom ook overdag. ..


Lees verder 10 juni 2008   16 jaar oud

Archief