Natuurberichten

Pagina 3 van 1477 - 14765 Resultaten

Kwabaal

De kwabaal is misschien wel de meest mysterieuze zoetwatervis van Nederland. Weinig mensen zullen van de kwabaal gehoord hebben. De kwabaal laat zichzelf echter wel horen! In de paaitijd, hartje winter, trommelen ze op hun..


Lees verder 29 november 2023   4 dgn oud
ijseend man en vrouw

Komen ijseenden alleen als het vriest? En lekker rotte mispels...


Lees verder 29 november 2023   4 dgn oud

Diadema zee-egels zijn cruciale algeneters op koraalriffen in het Caribisch gebied, maar na massale sterfte in de jaren 80 en in 2022 gaat het herstel van deze soort moeizaam. Uitgezette zee-egels overleven het bovendien vaak..


Lees verder 28 november 2023   5 dgn oud
Cockles that were collected at a sampling station.

Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. Dat blijkt uit een publicatie die deze week is verschenen in het Journal of Applied Ecology van NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Het wadzand wordt steeds fijner,..


Lees verder 28 november 2023   5 dgn oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   5 dgn oud
barmsijs

Barmsijzen-alert en zwartvlekwinteruil vliegt ook in koude nachten...


Lees verder 28 november 2023   5 dgn oud

Op zondag 26 november vertrok de Doggersbankexpeditie vanuit Lauwersoog om het grootste natuurherstelproject in de Noordzee ooit te onderzoeken. Hoewel de Doggersbank officieel beschermd is, wordt het zeeleven bedreigd door..


Lees verder 27 november 2023   6 dgn oud
Zeedahlia - primair

Wie bij eb aan zee scharrelt op dijken, piertjes of mosselbanken, komt ze zeker tegen: zeeanemonen. Er komen in ons land meerdere, vaak betoverend mooie soorten voor. Het lijken net bloemen, maar het zijn dieren; bloemdieren. Om..


Lees verder 27 november 2023   6 dgn oud
Riet

Rietpluimen wuiven in de wind en op zoek naar baardman (en vrouw)...


Lees verder 27 november 2023   6 dgn oud
Haematopus ostralegus. Scholekster

Strandbroeders en kustvogels hebben het moeilijk in Nederland door de drukte aan de kust. Dankzij gulle gevers konden er in Nationaal Park Oosterschelde drie schelpenstrandjes worden aangelegd: potentiele broedplekken voor..


Lees verder 26 november 2023   1 week oud

Archief