Natuurberichten
Pagina 3 van 1477 - 14765 Resultaten

De kwabaal is misschien wel de meest mysterieuze zoetwatervis van Nederland. Weinig mensen zullen van de kwabaal gehoord hebben. De kwabaal laat zichzelf echter wel horen! In de paaitijd, hartje winter, trommelen ze op hun..

Komen ijseenden alleen als het vriest? En lekker rotte mispels...

Diadema zee-egels zijn cruciale algeneters op koraalriffen in het Caribisch gebied, maar na massale sterfte in de jaren 80 en in 2022 gaat het herstel van deze soort moeizaam. Uitgezette zee-egels overleven het bovendien vaak..

Wadplaten die door gaswinning dalen, veranderen van samenstelling. Dat blijkt uit een publicatie die deze week is verschenen in het Journal of Applied Ecology van NIOZ-onderzoeker Allert Bijleveld. Het wadzand wordt steeds fijner,..

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..

Barmsijzen-alert en zwartvlekwinteruil vliegt ook in koude nachten...

Op zondag 26 november vertrok de Doggersbankexpeditie vanuit Lauwersoog om het grootste natuurherstelproject in de Noordzee ooit te onderzoeken. Hoewel de Doggersbank officieel beschermd is, wordt het zeeleven bedreigd door..

Wie bij eb aan zee scharrelt op dijken, piertjes of mosselbanken, komt ze zeker tegen: zeeanemonen. Er komen in ons land meerdere, vaak betoverend mooie soorten voor. Het lijken net bloemen, maar het zijn dieren; bloemdieren. Om..

Rietpluimen wuiven in de wind en op zoek naar baardman (en vrouw)...

Strandbroeders en kustvogels hebben het moeilijk in Nederland door de drukte aan de kust. Dankzij gulle gevers konden er in Nationaal Park Oosterschelde drie schelpenstrandjes worden aangelegd: potentiele broedplekken voor..