Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 169 van 185 - 1842 Resultaten

roodoog klein

De afgelopen dagen is de kleine roodoogjuffer flink gaan vliegen. Op sommige plaatsen is deze soort nu al talrijker dan de grote roodoogjuffer, die in mei het meest gezien werd. Deze twee juffers lijken op elkaar, maar zijn goed..


Lees verder 26 juni 2009   14 jaar oud
bruin zandoogje klein

Afgelopen weken vlogen er wat minder vlinders dan in de weken ervoor. Ieder jaar vindt ongeveer in juni de zogenaamde vlinderdip plaats. In deze periode zijn de meeste voorjaarsvlinders verdwenen en is het nog te vroeg voor de..


Lees verder 24 juni 2009   14 jaar oud
glasvleugelpijlstaart klein

Sinds 2003 is de kolibrievlinder een vaste verschijning in ons land. Deze staat inderdaad als een kolibrie voor een bloem en drinkt eruit met zijn lange roltong. Maar er is nog een vlindersoort die dat gedrag vertoont, de..


Lees verder 22 juni 2009   14 jaar oud
distelvlinder klein

De trek van de distelvlinder in Nederland is tot rust gekomen. Wel zie je de vlinders nog op veel plekken rondhangen. Bij De Vlinderstichting zijn inmiddels de eerste meldingen van distelvlinderrupsen binnengekomen. Dit jaar..


Lees verder 18 juni 2009   14 jaar oud
weidebeekjuffer klein

De weidebeekjuffer is een opvallende verschijning boven stromend water. De laatste tien jaar neemt deze prachtig diepblauwe juffer in aantal toe. Hij komt vooral in het oosten voor, maar zwervers kun je overal tegenkomen. ..


Lees verder 18 juni 2009   14 jaar oud
distelvlinder klein

Voor veel vlinders is dit jaar een duidelijk beter vlinderjaar dan vorig jaar. Grote winnaar blijkt de distelvlinder, maar ook veel andere soorten hebben het goed gedaan. Met kleine parelmoervlinder en landkaartje ging het dit..


Lees verder 17 juni 2009   14 jaar oud
bruin zandoogje klein

De bruin zandoogjes zijn losgekomen. Afgelopen weken zijn de eerste vlinders uit hun pop gekomen en nu zijn ze volop te zien. Deze grote bruine vlinder zit zelden alleen, maar vaak met tientallen tot honderden bij elkaar. ..


Lees verder 15 juni 2009   14 jaar oud
duinparelmoervlinder klein

In de duinen van Noord-Holland zijn de eerste duinparelmoervlinders waargenomen. Deze zeldzame vlinder is uit het binnenland vrijwel verdwenen, maar komt in de duinen nog voor. Ook de kleine parelmoervlinder is de komende weken te..


Lees verder 11 juni 2009   14 jaar oud
heispanner klein

Elk jaar in mei en juni komen er vragen binnen bij De Vlinderstichting over onbekende vlinders die men ziet en die niet in de boekjes staan. Dat moet dan wel echt een zeldzaamheid zijn!..


Lees verder 8 juni 2009   14 jaar oud
vliegende keizerlibel klein

In de begroeiing langs wat grotere wateren kunnen we nu uitsluipende keizerlibellen aantreffen. De larve kruipt uit het water, barst open en de libel kruipt er uit. Die larve heeft wel al twee jaar in het water geleefd. ..


Lees verder 5 juni 2009   14 jaar oud

Archief