Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 1 van 19 - 187 Resultaten

Nat broekbos waarin gele lissen groeien en de stammen van de wilgen zo vochtig zijn dat er mossen en eikvarens op groeien.

Een bos waarin je nog kunt verdwalen. Zo omschrijft Staatsbosbeheer-ecoloog Marcel Horsthuis het Twentse broekbos Agelerbroek. Het is een moeilijk doordringbaar moerasbos. Met name door verdroging heeft dit zeldzame stukje..


Lees verder 18 april 2025   1 week oud
Het water heeft er zo'n tien tot vijftien jaar over gedaan hier te komen.

Kabbelende beekjes die in hoger gelegen gebieden ontspringen en met hun koele, heldere water voor bijzondere natuur zorgen; het komt niet zoveel voor in Nederland. “Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we hebben”, vertelt..


Lees verder 11 april 2025   2 wkn oud
Staatsbosbeheer heeft het afgelopen plantseizoen voor 250 hectare nieuw bos gezorgd.

Met het aanbreken van het broedseizoen is er weer een einde gekomen aan het planten van nieuw bos. Tiemen Brouwer, landelijk coördinator nieuw bos, noemt het afgelopen plantseizoen succesvol. “De weersomstandigheden waren perfect...


Lees verder 26 maart 2025   1 maand oud
Symen Deuzeman speurt naar vogels in Kootwijkerzand. Het is nog te licht voor de nachtzwaluw.

Flap flap flap. “Hoor je dat”, fluistert Symen Deuzeman. Het is het zachte geklapper van een nachtzwaluw, de enige vogel die met zijn vleugels klapt om indruk te maken op zijn soortgenoten. Vanaf 15 maart is zo’n driehonderd..


Lees verder 14 maart 2025   1 maand oud
Met hun graven en grazen zijn konijnen uitstekende natuurbeheerders in de duinen.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je, als je door de duinen liep, hier en daar een konijn zag wegschieten. Nu zie je ze daar vrijwel nooit meer. Terwijl konijnen in de duinen uitstekende natuurbeheerders zijn. Ze houden de..


Lees verder 28 februari 2025   2 mnd oud
Door kerven in de voorste duinen kan kalkrijk zand weer het duingebied inwaaien.

Wie regelmatig door de duinen loopt, is het misschien opgevallen: meer zandverstuivingen doordat duinen op steeds meer plekken weer bewegingsvrijheid krijgen. “Dat is goed voor de waterveiligheid en de biodiversiteit”, stelt..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud
Wolf op de Veluwe

Om te voorkomen dat er te veel herten, reeën en zwijnen op de Veluwe leven, is het nodig om er ieder jaar een aantal af te schieten. Omdat de zo’n tachtig tot honderd wolven op de Veluwe uiteraard ook invloed hebben op de..


Lees verder 21 februari 2025   2 mnd oud
Door een teveel aan stikstof en verdroging domineert pijpenstrootje in dit deel van het Bargerveen.

Stikstofgevoelige natuur heeft het zwaar en staat op omvallen. Het goede nieuws is dat de stikstofneerslag iets lijkt te dalen en dat maatregelen om de natuur te herstellen aanslaan, in ieder geval tijdelijk. “Maar we zijn er nog..


Lees verder 26 januari 2025   3 mnd oud
Het komend plantseizoen zorgt Staatsbosbeheer voor zo'n 200 hectare nieuw bos

Het bomenplantseizoen is weer gestart. Staatsbosbeheer is van plan komend seizoen voor tweehonderd hectare nieuw bos te zorgen: ongeveer de helft daarvan wordt aangeplant, de andere helft is spontaan bos...


Lees verder 6 december 2024   4 mnd oud
Steenmeel, natuurherstelwerkzaamheden op de heide

Boven de Limburgse heide van Maasduinen vlogen de helikopters enkele weken geleden af en aan. Om steenmeel te strooien. Bij heide lijkt dat te werken tegen door stikstof veroorzaakte bodemverzuring. Waarom passen we die methode..


Lees verder 20 november 2024   5 mnd oud

Archief