Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 75 van 127 - 1270 Resultaten

Groene strand terschelling

Bij de notaris op Terschelling is de handtekening gezet onder een bijzondere grondruil. De eigenaren van Paviljoen de Walvis zien een droom uitkomen: ze worden eigenaar van de grond onder hun bedrijf aan het Groene strand in..


Lees verder 25 juli 2016   8 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

In de Waddenzee ligt er een ongekend grote hoeveelheid mosselzaad op de bodem. Sommige garnalenvissers lopen zelf ‘vast’ doordat hun netten vollopen. En voor veel Wadvogels is de ongekende rijkdom een variant op tafeltje-dekje...


Lees verder 19 juli 2016   8 jaar oud
Kanoet strand

De gezenderde kanoet ‘Paula’, is afgelopen vrijdagochtend, na een non-stop vlucht van meer dan vierduizend kilometer, van het noordelijkste stukje land op aarde in Noord-Canada, aangekomen op de Boschplaat op Terschelling. Dat..


Lees verder 19 juli 2016   8 jaar oud
Overjarige zeepaddenstoel bovenkant

Op het Nederlandse strand spoelen seizoensgebonden van vier soorten schijfkwallen veel exemplaren aan: Oorkwal, Blauwe haarkwal, Kompaskwal en Zeepaddenstoel. De laatste zien we normaliter pas begin augustus verschijnen. Toch..


Lees verder 17 juli 2016   8 jaar oud
Zeespriet-kroonslak

Nederland kan alweer een soort aan haar zeenaaktslakkenlijst toevoegen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 van Stichting Duik de Noordzee Schoon werd de zeenaaktslak Doto pinnatifida aangetroffen op Nederlands grondgebied. Deze soort..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud
eenmalig gebruik - Witgezoomde knuppelslak Eubranchus linensis, Oosterschelde, 2016. Op dit exemplaar zijn de oranje vlekken en de (onderbroken) witte rand rondom de voet duidelijk te zien

Nederland is een soort rijker dan gedacht. Het gaat om een zeenaaktslak die hier al veel langer is. De verwante Bleke knuppelslak wordt al jaren in de Zeeuwse Delta waargenomen, maar nu blijkt het bij een deel van die waarnemingen..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud
Asfaltering van de getijdenzone, zoals hier bij Westkapelle, heeft tot gevolg dat vrijwel alle leven uit deze zone jaren lang verdwijnt. In dit gebied kwam de Kleine alikruik rond 1976 nog voor.

In Nederland staat één alikruik te boek als 'zeldzaam'. De Kleine alikruik is een bijzondere vertegenwoordiger van een zeer smalle zone rondom de vloedlijn van pieren en havenhoofden (de zogenaamde spatzône). Onlangs bleek de..


Lees verder 3 juli 2016   8 jaar oud
Schelpdierbank met zeekreeft

In het najaar van 2015 werd de vondst van een platte oesterbank gedaan. Wilde platte oesterbanken waren uitgestorven in Nederland, voor zover bekend. Hoe kon die oesterbank daar ontstaan? En is het mogelijk om dit principe te..


Lees verder 25 juni 2016   8 jaar oud
Anemoon

Het areaal aan meerjarige mosselbanken in de geulen van de Waddenzee is gegroeid. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van mosselbanken. Deze mosselbanken liggen vooral in de beschermde zones, waar mosselvissers geen..


Lees verder 23 juni 2016   8 jaar oud
Zeekoeten op broedrots

Drie belangrijke stukken Noordzee zijn sinds vorige week aangewezen als beschermd natuurgebied. De Doggersbank, Klaverbank en het Fries Front zijn ontzettend belangrijk voor de zeenatuur en zeevogels...


Lees verder 14 juni 2016   8 jaar oud

Archief