Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 189 van 287 - 2867 Resultaten

Nest zanglijsters

Eindelijk lente. De zon lokt iedereen buiten en een inspectie van de tuin is dan bij vele gezinnen een van de vaste gewoontes. Het gras krijgt een maaibeurt, de struiken worden gesnoeid en de haag geschoren. Logische, haast..


Lees verder 7 mei 2013   12 jaar oud

Reuzensterns vliegen ieder jaar van de Oostzee naar de westkust van het Afrikaanse continent. Voor een relatief kleine groep dient de Friese Makkumerzuidwaard als tussenstop. Maar het landschap werd steeds onaantrekkelijker voor..


Lees verder 7 mei 2013   12 jaar oud
Alauda arvensis. Veldleeuwerik

Leeuweriken zijn dol op akkerranden. Maar een flink deel van die randen ligt voor de vogels op de verkeerde plek...


Lees verder 4 mei 2013   12 jaar oud
Vogelweek

Van 4 t/m 12 mei barst de Nationale Vogelweek los in heel Nederland. Nog nooit werden er in een week tijd zoveel vogelexcursies georganiseerd, verspreid over het hele land. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek, de..


Lees verder 3 mei 2013   12 jaar oud

Na een reeks Nederlandse broedgevallen vanaf 2003 tot en met 2009, met een maximum van 12 nesten in 2007, werd er in 2010 geen nestbouw meer vastgesteld. Daarmee lijkt de heilige ibis als broedvogel weer verdwenen uit ons land...


Lees verder 3 mei 2013   12 jaar oud
eenmalig gebruik Koolmees met rups

Ondanks de verstoring door klimaatverandering is de koolmees niet in aantal achteruitgegaan. Wel vliegen er tegenwoordig minder jonge mezen uit, maar met minder concurrenten is de overlevingskans van die jongen groter. Alleen de..


Lees verder 29 april 2013   12 jaar oud
Pimpelmees VRIJ GEBRUIK

Het ene nest is het andere niet. Nieuw Brits onderzoek toont aan dat mezen naar aanleiding van het gewijzigde klimaat een verkeerde nestbouwkeuze kunnen maken met mislukte broedpogingen tot gevolg. Een verhaal over..


Lees verder 29 april 2013   12 jaar oud
Rode patrijs voor eenmalig gebruik

Afgelopen weken doken de neonicotenoïden – de nieuwste generatie pesticiden – geregeld op in het nieuws. Stapels studies tonen aan dat deze pesticiden erg toxisch zijn voor bijen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ook andere..


Lees verder 26 april 2013   12 jaar oud
Vuurgoudhaan (foto: Harvey van Diek)

In deze tijd laat ook het Vuurgoudhaantje weer van zich horen. Met zijn levendige kopje zeker een van onze mooiste broedvogels! De zang, een hoog en ijl liedje, in feite een aanzwellend ‘ si-si-si-si’, valt in het drukke..


Lees verder 26 april 2013   12 jaar oud
huismus

De achteruitgang van de huismus in ons land is gestopt, de soort lijkt zelfs licht toe te nemen in de stad. Tegenover het positieve nieuws over de huismus, staat het slechte nieuws over de spreeuw. Deze soort neemt in de stad hard..


Lees verder 23 april 2013   12 jaar oud

Archief