Natuurberichten
Dossier: Exoten
Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.Pagina 1 van 73 - 725 Resultaten

Toen in 1801 in een van de zijrivieren van de Amazone voor het eerst door een westerling de reuzenwaterlelie werd ontdekt, was het voor Thaddeus Haenke direct duidelijk! Deze waterlelie was in al haar verschijningsvormen uniek en..

De bodem was lang het domein van de chemie en de fysica. Pas veertig jaar geleden kwam daar verandering in. Inmiddels is de biologie en ecologie van bodem een groot en onmisbaar onderzoeksveld. Het Nederlands Instituut voor..

In Natura 2000-gebied de Biesbosch werken de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant samen aan de beheersing van de reuzenbalsemien. De plant verstoort namelijk de biodiversiteit in de Nederlandse natuur. Kunstmatige..

Steeds vaker worden op campings uitheemse plantensoorten aangetroffen die via kampeeractiviteiten naar ons land zijn meegelift, zoals de naaldzaadbloem. Dit is een invasieve soort die schadelijk is voor biodiversiteit en de..

Nederland heeft de twijfelachtige eer dat het van alle Europese landen de meeste exotische vogelsoorten huisvest. Hieronder zijn drie soorten papegaaiachtigen met een gevestigde broedpopulatie: de halsbandparkiet, de grote..

Een uitheemse zoetwaterslak uit Noord-Amerika, de Amerikaanse schijfhoren, verspreidt zich via aquariumplanten. Inmiddels komt de soort lokaal voor in verschillende Nederlandse oppervlaktewateren. Wat betekent dit voor onze natuur..
Langdurige droogte vindt in Nederland steeds vaker plaats als gevolg van klimaatverandering. Vergeelde bermen, wegkwijnende kruiden, bomen die halverwege de zomer blad laten vallen en Zuid-Europese planten die zich steeds beter..

Invasieve exotische planten bedreigen steeds vaker de biodiversiteit in droge duinen. Uit onderzoek van OBN Natuurkennis blijkt dat als natuurbeheerders ze niet op tijd een halt toeroepen, alleen intensieve en soms behoorlijk..

In Nederlandse tuinen duiken steeds vaker exotische landplatwormen op. Wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS Kenniscentrum Insecten houden de verspreiding van de verschillende soorten nauwlettend in de gaten. Ze..

Uitheemse rivierkreeften vormen een groeiend probleem in Nederlandse wateren. Kunnen inheemse predatoren helpen de jonge kreeftjes te bestrijden? In laagveenmoerassen zoeken onderzoekers van Bureau Natuurbalans en Stichting..