Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 1 van 373 - 3725 Resultaten

De zwarthaarmelkzweefvlieg in Horsterwold

In 2012 was hij voor het laatst gezien in Nederland: de zwarthaarmelkzweefvlieg. Maar afgelopen voorjaar is hij voor het tweede jaar op rij weer gezien in het Horsterwold in Flevoland. “Met het ouder worden van de bossen hier,..


Lees verder 5 juli 2025   1 dag oud

Op landgoed Weleveld voert Bosgroep Noord-Oost Nederland werkzaamheden uit die het landschap mooier en klimaatbestendiger maken. Oude sloten en watergangen worden gedempt en een nieuwe ondiepe slenk houdt water langer vast, wat..


Lees verder 3 juli 2025   3 dgn oud

Dankzij een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds legt Voedselbos Elderveld in Arnhem een amfibieënpoel aan. De graafwerkzaamheden begonnen in mei 2024 en zijn inmiddels in volle gang. De poel op voormalig..


Lees verder 2 juli 2025   4 dgn oud
Groot dikkopje - primair

Het is hoogzomer in Europa, voor veel mensen een moment om de natuur in te trekken. Maar ze zien daarbij steeds minder vlinders. En niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie. Vooral de soorten van bloemrijke..


Lees verder 30 juni 2025   6 dgn oud
Victoria amazonica

Toen in 1801 in een van de zijrivieren van de Amazone voor het eerst door een westerling de reuzenwaterlelie werd ontdekt, was het voor Thaddeus Haenke direct duidelijk! Deze waterlelie was in al haar verschijningsvormen uniek en..


Lees verder 29 juni 2025   1 week oud

Bijna is het zover: de vakantie staat voor de deur. Wist je dat er in Nederland hele bijzondere treinreizen zijn, dwars door mooie natuurgebieden? Je hoeft dus helemaal niet ver weg. Atlas Leefomgeving neemt je mee langs de drie..


Lees verder 28 juni 2025   1 week oud
Startbijeenkomst project 'Kruidenrijke pleegakkers' in 2024

Graanakkers waren van oudsher een bron van biodiversiteit. Door intensivering van de landbouw en het gebruik van pesticiden hebben akkerkruiden de afgelopen eeuw bijna het loodje gelegd. Hoe kunnen akkerkruiden in de moderne..


Lees verder 28 juni 2025   1 week oud
Voedselbos Haarzuilens

Vaak wordt gedacht dat we goed weten dat voedselbossen goed zijn voor de biodiversiteit. Er blijkt echter nauwelijks onderzoek te zijn gedaan. Om inzicht te krijgen in de biodiversiteit in voedselbos Haarzuilens en de..


Lees verder 27 juni 2025   1 week oud

Prachtlint Staphorst verbindt inwoners, scholen, dorpsraden en de gemeente in de aanleg van een netwerk van groene en groenblauwe natuurparels. Deze ‘eco-linten’ versterken de natuur, verbinden leefgebieden en creëren..


Lees verder 27 juni 2025   1 week oud
CLUE-velden

De bodem was lang het domein van de chemie en de fysica. Pas veertig jaar geleden kwam daar verandering in. Inmiddels is de biologie en ecologie van bodem een groot en onmisbaar onderzoeksveld. Het Nederlands Instituut voor..


Lees verder 26 juni 2025   1 week oud

Archief