Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 111 van 368 - 3677 Resultaten

Opgerolde regenworm

Van 23 september tot en met 5 oktober kun je meedoen aan de Bodemdierendagen. Het doel is om er samen achter te komen met welke bodemdieren het in de dorpen en steden goed gaat, en met welke minder. Bodemdieren houden onze bodem..


Lees verder 15 september 2022   2 jaar oud
Zwarte mees

Kennisnetwerk OBN heeft een nieuw onderzoek uitgezet naar insectenetende vogels op de droge zandgronden. Veel van deze vogelsoorten gaan in aantal achteruit, maar met een aantal soorten gaat het juist goed. Onderzoekers van Sovon,..


Lees verder 14 september 2022   2 jaar oud
Kruisspin

Spinnentellers hadden op zaterdag te maken met wisselvallig weer, terwijl het op zondag zonnig was. Een typisch septemberweekend dus, met genoeg spinnen te zien tijdens de Spinnentelling. Voor de tiende keer op rij was de..


Lees verder 13 september 2022   2 jaar oud
kleine heivlinder - primair

De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons..


Lees verder 11 september 2022   2 jaar oud
Impressiebeeld klimaatbuffer IJsselmeer.

Hoe kan natuur een bijdrage leveren aan de zuivering van IJsselmeerwater, de belangrijkste bron van drinkwaterbedrijf PWN? Dit wordt onderzocht in het TKI project ‘Zuiverend Landschap’. De resultaten van dit onderzoek helpen bij..


Lees verder 11 september 2022   2 jaar oud
Klimopbij (Colletes hederae), Breda, Valkenhorst

Eind augustus tot eind september bloeit de klimop. Niet óp de stoep, maar wel daarnaast en daarboven. Klimop is een stadsplant die zich in mijn bijzondere belangstelling mag verheugen. Dat heeft alles te maken met mijn interesse..


Lees verder 11 september 2022   2 jaar oud
Wolvenpup drinkt uit waterplas.

Waarom zouden we eigenlijk moeite doen om wolven in Nederland te beschermen? Wolven hebben een enorme toegevoegde waarde voor de natuur. We hebben roofdieren als de wolf nodig voor de balans in de natuur: voor gezonde ecosystemen..


Lees verder 10 september 2022   2 jaar oud

Waarom groeien sommige planten uit tot flinke struiken of enorme bomen, terwijl andere klein blijven en nooit verhouten? Dit is een evolutionaire puzzel die Charles Darwin meer dan 160 jaar geleden al voor een raadsel stelde. Nu..


Lees verder 10 september 2022   2 jaar oud
WWF Brazillië Aerial view of triggered forest fire and deforestation for planting soybeans

Handelsland Nederland heeft een cruciale rol in het stoppen van wereldwijde ontbossing en andere natuurvernietiging. Dat laat het nieuwe WWF-NL rapport 'The impact of Dutch imports on nature loss worldwide' zien. ..


Lees verder 9 september 2022   2 jaar oud

In het Meetnet Bospaddenstoelen volgen we paddenstoelen in bossen en lanen op de zandgronden en in de duinen. Paddenstoelen reageren snel op veranderingen in het milieu, zoals een toe- of afname van de stikstofdepositie. Om het..


Lees verder 7 september 2022   2 jaar oud

Archief