Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 156 van 368 - 3680 Resultaten

Vijfvingerkruid met z'n opvallende rode uitlopers

Het kan nog net: in de volle zon, langs bermen, paden en dijken een laatste bloeiend vijfvingerkruid ontdekken. Het stoepplantje van deze week houdt van verstoring en verspreidt zich met zijn uitlopers tussen andere planten op de..


Lees verder 12 september 2021   3 jaar oud
Paardenbloempluis

Onderzoekers van Naturalis willen graag weten of planten zich snel aanpassen in reactie op snel veranderende omstandigheden, zoals verstedelijking. Hiervoor gebruiken ze de paardenbloem als voorbeeld. Ze proberen antwoord te..


Lees verder 11 september 2021   3 jaar oud
Duikende potvissen

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden..


Lees verder 10 september 2021   3 jaar oud
Natuurdijk bij Farm Frites

Om bij te dragen aan de biodiversiteit, heeft het bedrijf Farm Frites verschillende natuurdijken aangelegd op hun bedrijventerrein. Het initiatief komt vanuit het netwerk Groene Cirkel Duurzame Fritesketen, een samenwerking tussen..


Lees verder 8 september 2021   3 jaar oud

Heksenboleten en andere roodporieboleten zijn populaire paddenstoelen, maar hun determinatie verlangt nogal eens een zorgvuldige bestudering van diverse specifieke kenmerken. Deze kenmerken worden in dit artikel besproken. In een..


Lees verder 8 september 2021   3 jaar oud
Automatische insectencamera

Ook dit jaar worden weer insecten waargenomen en geteld met de automatische DIOPSIS-camera’s. Meer dan honderd camera’s nemen gedurende twee maanden insecten waar. Het cameraproject DIOPSIS gaat haar derde jaar in. Hiermee wordt..


Lees verder 7 september 2021   3 jaar oud
Links: Ovale poelslak gevonden op het hoofdeiland van de Marker Wadden. Rechts: een van de vele watertjes op het hoofdeiland; ondiep met al dan niet zandige bodem, geschikt voor zoetwaterslakken. De vegetatie rondom is zeker geschikt voor landslakken... alleen zitten die er (nog) niet

Op 28 augustus 2021 werd in het kader van de jaarlijkse 1000-soortendag een inventarisatie uitgevoerd op de Marker Wadden. Er werd onder andere gezocht naar weekdieren: zowel naar zoetwatermossels en -slakken als naar landslakken...


Lees verder 5 september 2021   3 jaar oud
Robertskruid

Was u de afgelopen weken aan de kust, in het bos, of gewoon thuis? Robertskruid, het stoepplantje van deze week, bent u hoe dan ook tegengekomen. Misschien heeft u met wandelgenoten of huisgenoten gediscussieerd over naar welke..


Lees verder 5 september 2021   3 jaar oud
De afbeelding toont een laat-Pleistoceen landschap met wolharige mammoeten, paardachtigen, een wolharige neushoorn en Europese holenleeuwen met een rendierkarkas.

Het huidige Arctische gebied is een desolate plek met uitgedund struikgewas, net in staat om rondtrekkende rendieren te ondersteunen. Vijftigduizend jaar terug, in het Pleistoceen, was het beeld totaal anders: grote kuddes..


Lees verder 4 september 2021   3 jaar oud
Sint Maarten

De totale vegetatiebedekking van de Nederlandse kant van St. Maarten is sinds 1956 met 25 procent afgenomen. Dit blijkt uit een nieuwe vegetatiekaart van CARMABI en Wageningen University & Research. De afname kan worden..


Lees verder 3 september 2021   3 jaar oud

Archief