Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 229 van 368 - 3680 Resultaten

blessen

We krijgen weleens vragen over de markeringen die te zien zijn op de stam van sommige bomen. Wat doen die daar en wat betekenen ze? Met het uitvoeringsseizoen in volle gang, leek dit ons een goed moment om dat uit te leggen. Het..


Lees verder 5 december 2019   5 jaar oud
De levende kalkalgtorentjes op de bodem van een van de zinkgaten in de Sababank

Van 5 tot 20 december organiseren het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research een expeditie naar de Sababank, vlakbij het Nederlandse eiland Saba in het Caribisch gebied. Experts..


Lees verder 5 december 2019   5 jaar oud
akker - primair

De regeringscoalitie piept en kraakt in haar pogingen om de stikstofcrisis op te lossen. De aangekondigde maatregelen worden met name door de VVD al als zware offers gezien, terwijl die nog maar het begin bieden van een uitweg. Om..


Lees verder 5 december 2019   5 jaar oud
Dwingelderveld

Natuurbeheerders die het toepassen, hadden al zo’n vermoeden. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) heeft het nu voor het eerst op landelijke schaal onderzocht: bodemtransplantatie is een prima methode om..


Lees verder 4 december 2019   5 jaar oud

Paddenstoelen uit de Compactae-familie zijn vaak lastig uit elkaar te houden. Ze hebben veel gemeenchappelijke kenmerken en de verschillen zijn vaak gering. In dit artikel beschrijven we hoe de zes verschillende soorten uit deze..


Lees verder 4 december 2019   5 jaar oud
De heivlinder is een van de soorten waarvoor de stikstofbelasting nog niet voldoende is gedaald om herstel mogelijk te maken.

Voor het eerst hebben onderzoekers de invloed van stikstofdepositie op soortgemeenschappen dagvlinders en bijen op de lange termijn geanalyseerd. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van..


Lees verder 4 december 2019   5 jaar oud

In 2015 is gestart met de monitoring van de verspreiding van bosmieren in ecocorridor Zwaluwenberg, een achthonderd meter lange ecologische verbindingszone ten zuiden van Hilversum. Het onderzoek richt zich op het gebruik van de..


Lees verder 3 december 2019   5 jaar oud
Strandplevier

De Herman Klompprijs, een prijs voor inspirerend ornithologisch veldonderzoek, is dit jaar uitgereikt aan Ingrid Tulp. Dit gebeurde op de Landelijke Dag van Sovon Vogelonderzoek Nederland in Ede. Ingrid Tulp heeft haar sporen..


Lees verder 3 december 2019   5 jaar oud
Veldleeuwerik

Op golfbaan Prise d’Eau in Tilburg gaan baanonderhoud en natuurontwikkeling hand in hand. Huib Braamse koos er samen met de stadsecoloog Rob van Dijk, de hoofdgreenkeeper Jeroen Vingerhoets en Ben Crombaghs van Natuurbalans voor..


Lees verder 2 december 2019   5 jaar oud
Natuurinclusief bouwen

Op 20 november vond het congres 'Natuurlijk' plaats in Olst (OV). Met ruim 240 deelnemers was dit congres een mijlpaal voor natuurinclusief bouwen. De dag stond in het teken van de lancering van de Toolbox Natuurinclusief Bouwen...


Lees verder 30 november 2019   5 jaar oud

Archief