Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 365 van 367 - 3663 Resultaten

Tussen 23 april en 24 juni is de Voorjaarspronkridder te vinden. Deze paddenstoel waar de zegen van twee heiligen op rust is weliswaar eetbaar, maar geen culinair hoogtepunt en verwisselbaar met een giftige Judas...


Lees verder 19 mei 2010   14 jaar oud
Vleeskleurige orchis

Nederlandse biotopen kennen vaak heel kenmerkende soorten planten. Lamsoor op schorren, blauwe zeedistel aan de zeereep en eenbes in de hellingbossen van Zuid-limburg zijn enkele voorbeelden. Als die planten ergens groeien weet je..


Lees verder 17 mei 2010   14 jaar oud
Witte ganzerik

Soms worden planten ver van huis gevonden. Voor floristen een puzzel om op te lossen: hoe komt deze soort hier terecht en waarom houdt de soort het hier vol? Deze vragen kwamen dan ook naar boven bij Adrienne Lemaire en mijzelf..


Lees verder 13 mei 2010   15 jaar oud
Gewoon houtskoolbekertje

Brandplekpaddenstoelen hebben een belangrijke rol in het voorbereiden van de verkoolde bodem op nieuw plantenleven. Door het nagenoeg uitbannen van vuur in onze natuurgebieden zijn ze echter erg zeldzaam geworden...


Lees verder 12 mei 2010   15 jaar oud

De biodiversiteit in de wereld neemt nog steeds af, ondanks de afspraken die zijn gemaakt op internationale conferenties. De bedreigingen nemen toe. Ook de inspanningen om er wat aan te doen nemen wel toe, maar in een afnemend..


Lees verder 12 mei 2010   15 jaar oud
jonge grijze zeehond, www.zoogdiervereniging.nl

2010 is het Jaar van de Biodiversiteit. Dit leidt ongetwijfeld weer tot veel alarmerende berichten in de media over hoe slecht het gaat met de natuur. Maar zijn die alarmbellen voor wat het de zoogdieren in Nederland betreft wel..


Lees verder 11 mei 2010   15 jaar oud

In het voorjaar zien we elk jaar een opeenvolging van planten en dieren die elkaar verdringingen voor een plaatsje op het podium van de natuur. Ook aan onze kust zien we het langzaam verdwijnen van de typische wintersoorten en de..


Lees verder 7 mei 2010   15 jaar oud
Kegelmorielje

Dat ook het stedelijk milieu fraaie paddenstoelenvondsten kan opleveren, blijkt uit de vondst van de fraaie Kegelmorielje in Amsterdam. Deze onopvallende Rode Lijst soort is samen met andere minder algemene soorten, zoals het..


Lees verder 29 april 2010   15 jaar oud
Oorkwallen explosie  in Grevelingenmeer 2010

Het aantal Oorkwallen in de Zeeuwse delta is momenteel bijzonder groot. Ieder jaar zien we een explosie van Oorkwallen in het voorjaar, maar de huidige hoeveelheden zijn zeer opmerkelijk. Door de snel stijgende watertemperatuur en..


Lees verder 28 april 2010   15 jaar oud
swappen vuursalamander

Bij recent onderzoek van stichting RAVON en de Universiteit van Gent is een schimmel aangetroffen die een voor amfibieën gevaarlijke infectieziekte kan veroorzaken. Deze ziekte heeft wereldwijd al voor het uitsterven van een..


Lees verder 27 april 2010   15 jaar oud

Archief