Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 2 van 217 - 2170 Resultaten

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de wolf. Onze problemen met dit roofdier illustreren onze moeizame omgang met de natuur...

Dankzij een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds legt Voedselbos Elderveld in Arnhem een amfibieënpoel aan. De graafwerkzaamheden begonnen in mei 2024 en zijn inmiddels in volle gang. De poel op voormalig..
Nieuwe gezamenlijke tellingen van Nederland, Duitsland en Denemarken tonen aan dat de grijze zeehondenpopulatie in de internationale Waddenzee en op Helgoland blijft groeien. Afgelopen winter werden 3.051 pups en in de..

We zien dat de wereld van natuurdata volop in ontwikkeling is. In het eerste college keken we naar de wereld van de waarnemers en de waarnemingen. Hoe ga je vervolgens data weergeven en op welke manier kun je een gesprek voeren..

Op 12 juni 2025 bracht een delegatie van Naturschutz uit het Zwitserse kanton Zürich een werkbezoek aan natuurgebied de Peel. Hun doel? Leren van de Nederlandse aanpak in natuurbeheer en samenwerking tussen overheden,..

De grote weerschijnvlinder, een van de meest mysterieuze vlinders van Europa, is bezig aan een opmerkelijke opmars in Nederland en België. De vlinder is de afgelopen jaren steeds meer te zien en vliegt nu volop. Waar de natuur..

Graanakkers waren van oudsher een bron van biodiversiteit. Door intensivering van de landbouw en het gebruik van pesticiden hebben akkerkruiden de afgelopen eeuw bijna het loodje gelegd. Hoe kunnen akkerkruiden in de moderne..
Vaak wordt gedacht dat we goed weten dat voedselbossen goed zijn voor de biodiversiteit. Er blijkt echter nauwelijks onderzoek te zijn gedaan. Om inzicht te krijgen in de biodiversiteit in voedselbos Haarzuilens en de..

Prachtlint Staphorst verbindt inwoners, scholen, dorpsraden en de gemeente in de aanleg van een netwerk van groene en groenblauwe natuurparels. Deze ‘eco-linten’ versterken de natuur, verbinden leefgebieden en creëren..

De wereld van natuurdata is volop in ontwikkeling. Steeds meer waarnemers doen steeds meer waarnemingen. Ook ontstaan er meer plekken waar deze data worden verzameld en verbeteren technische innovaties de kwaliteit van de..