Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 3 van 218 - 2171 Resultaten

Bruin blauwtje

De wereld van natuurdata is volop in ontwikkeling. Steeds meer waarnemers doen steeds meer waarnemingen. Ook ontstaan er meer plekken waar deze data worden verzameld en verbeteren technische innovaties de kwaliteit van de..


Lees verder 25 juni 2025   3 wkn oud

Zeldzame hoogveenbossen kunnen baat hebben bij slootjes die op de juiste momenten water aanvoeren, zo blijkt uit onderzoek in De Wieden en het Naardermeer. De verdroging wordt verminderd en de waterkwaliteit blijft op peil...


Lees verder 25 juni 2025   3 wkn oud
Sfeerbeeld wandelend langs de heringerichte Oude Leij - Bosperceel

Midden in het bosgebied in de Kaaistoep heeft het waterschap Brabantse Delta samen met zeer actieve en betrokken bosperceeleigenaren, de provincie en de gemeente een belangrijke stap gezet richting een natuurlijker en..


Lees verder 25 juni 2025   3 wkn oud
Houtduif door Ab H. Baas via Saxifraga

De provincies hebben in schadejaar 2024 ruim 74,5 miljoen euro uitgekeerd aan tegemoetkomingen in faunaschade. De meeste schade werd veroorzaakt door ganzen aan grasland. De grootste schadebedragen werden uitbetaald in de..


Lees verder 23 juni 2025   3 wkn oud
De kleine Weust

Meer blauwgrasland, heischraal grasland en heide. In Willinks Weust was die bijzondere natuur al aanwezig, maar is deze met herstelwerk uitgebreid. Met het in 2022 afgeronde werk kreeg dit Natura 2000-gebied in de Achterhoek een..


Lees verder 23 juni 2025   3 wkn oud
Biesbosch, Werkendam, ter hoogte van de Galeiweig

In Natura 2000-gebied de Biesbosch werken de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant samen aan de beheersing van de reuzenbalsemien. De plant verstoort namelijk de biodiversiteit in de Nederlandse natuur. Kunstmatige..


Lees verder 21 juni 2025   3 wkn oud
Tiengemeten, een van de belangrijke kerngebieden in de Biesbosch Rijn-Maas Delta.

De ecologische waterkwaliteit en natuur in de Biesbosch Rijn-Maasmonding (BRM) zijn nog niet op orde en kunnen verder verslechteren. In de voorverkenning BRM is verkend welke maatregelen nodig zijn om de doelen voor 2050 te halen,..


Lees verder 20 juni 2025   3 wkn oud
Bosverjonging

De toekomst van de Europese bossen loopt gevaar door ons veranderende klimaat. Om de effecten van klimaatverandering te observeren, kijken we vaak naar de grote bomen. Maar de jonge bomen zijn de toekomst van het bos en ook het..


Lees verder 20 juni 2025   3 wkn oud
Bataafse stroommossel (Unio crassus riparius)

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een plant- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de Bataafse stroommossel, een weekdiertje dat onmisbaar is voor zuiver water, maar dat uit Nederland is verdwenen..


Lees verder 19 juni 2025   3 wkn oud
De groene glazenmaker gebruikt krabbenscheer om eieren op te leggen.

De provincie Utrecht gaat onverminderd door met inspanningen voor een gezonde en groene provincie. Dat zegt gedeputeerde Mirjam Sterk naar aanleiding van de Rapportage Natuur over de periode 2021-2023. Uit deze rapportage blijkt..


Lees verder 18 juni 2025   4 wkn oud

Archief