Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 7 van 218 - 2171 Resultaten

Florida beach erosion

Wereldwijd staan kustgebieden onder toenemende druk van oprukkende bebouwing. De afstand tussen de zandige kustlijn en de eerste menselijke bouwsels bedraagt gemiddeld over de hele wereld minder dan vierhonderd meter. En hoe..


Lees verder 19 mei 2025   1 maand oud

Het Groene Woud is een groot leembossengebied tussen Tilburg, Boxtel en Den Bosch, onder andere bekend van het Dommeldal. ARK Rewilding Nederland werkt er aan het herstel en uitbreiding van de leembossen op voormalig boerenland...


Lees verder 18 mei 2025   1 maand oud
Hermelijnvlinder

In het Noord-Hollands Duinreservaat wordt dit jaar iets bijzonders gedaan. Bij bezoekerscentrum De Hoep is het 'Soortenjaar 2025' begonnen. Het doel? In een jaar tijd minstens 2025 verschillende soorten planten en dieren tellen in..


Lees verder 17 mei 2025   2 mnd oud
Boomkikker

Welke maatregelen dragen bij aan het leefgebied van de veldleeuwerik? Hoe vergroot ik de kruidenrijkdom van een graslandperceel? BoerenNatuur heeft de BoerenNatuurWijzer gelanceerd om dit soort vragen te beantwoorden. Deze..


Lees verder 17 mei 2025   2 mnd oud
Markus (ecoloog) en Frits (omwonende) bij het kwelwater

Tussen de A27 en De Bilt ligt de Voorveldse Polder, een open landschap dat ooit een strategische rol speelde binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit - inmiddels - UNESCO Werelderfgoed is een belangrijke ecologische schakel..


Lees verder 16 mei 2025   2 mnd oud
natuurbrand

In Nederland komen natuurbranden steeds vaker voor. Soms zijn ze groot en moeilijk te stoppen. Toch wordt het risico nog vaak onderschat. Volgens expert Cathelijne Stoof van Wageningen University & Research moeten we – net als met..


Lees verder 14 mei 2025   2 mnd oud

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor planten, dieren en mensen. Het is hoog tijd om de..


Lees verder 14 mei 2025   2 mnd oud

Ophogen van beekbodems met zand, grind en dood hout blijkt een enorm succesvolle manier om verdroogde beekdalen te herstellen. De ervaringen uit negen herstelprojecten vormen de basis van een nieuwe OBN-brochure met tips voor..


Lees verder 13 mei 2025   2 mnd oud
Coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden bij zonsopkomst in het voorjaar

Dat de Noardlike Fryske Wâlden aantrekkelijk zijn voor broedvogels, ontdekte Ernst Oosterveld in 2012 toen hij met Altenburg & Wymenga en Landschapsbeheer Friesland een groot onderzoek deed naar de biodiversiteit van het..


Lees verder 12 mei 2025   2 mnd oud
bloemrijke sloot

Door mee te doen aan de Oevercheck tussen 15 mei en 15 september draag je bij aan kennis over de staat van de natuur. Dat is juist nu extra belangrijk, omdat het niet goed gaat met de Nederlandse biodiversiteit. Meedoen is niet..


Lees verder 10 mei 2025   2 mnd oud

Archief