Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 68 - 671 Resultaten

Op de dijk van de haven van Medemblik, vlak voor het Radboudkasteel, werd vorige week een groep champignons aangetroffen. Door een champignon te plukken en door te snijden, werd snel duidelijk welke soort het was. De onprettige..


Lees verder 30 juli 2022   1 week oud

Eindelijk iets gevonden wat op een paddenstoel lijkt. Dat was de strekking van de mail met foto's die Piet Brouwer naar mij toe stuurde. Inderdaad prachtige foto's, zoals we dat van deze professionele fotograaf konden verwachten...


Lees verder 21 juli 2022   2 wkn oud

De paddenstoelen die op de populierenstammen in de duinen van Bakkum werden gevonden, waren niet echt mooi om te zien. En daarom was het ook moeilijk ze te herkennen. Dat was anders in de heemtuin van Zaandam waar de Korrelige..


Lees verder 13 juli 2022   3 wkn oud
Mei 2013, de ondergroei van het esdoornbosje stelt weinig voor.

In de duinen van het Kraansvlak (NH) groeide een bosje met gewone esdoorns. De beheerder had het bosje al eens omgezaagd, maar de esdoorns kwamen, als een veelkoppige draak, telkens met meer stammen terug. Men liet het erbij. Het..


Lees verder 3 juli 2022   1 maand oud

In het recreatiegebied 'Geestmerambacht ' boven Alkmaar, worden door het zonnige weer eerder deze week opvallend veel houtzwammen aangetroffen. Een opvallende en mooie soort is de Bruine borstelkurkzwam die in 1989 nog als..


Lees verder 24 juni 2022   1 maand oud
Kennisspecial SoortenNL

Afgelopen weekend leverden ongeveer honderd jongeren in 24 uur tijd een serieuze bijdrage aan het 5000-soortenjaar in de Gelderse Poort. Dat deden ze in het kader van de Kennisspecial 'Soorten herkennen en beschermen',..


Lees verder 9 juni 2022   1 maand oud

Exoten zijn planten, dieren of schimmels die hier van nature niet thuishoren. Sommige soorten verbreiden zich ongeremd en worden dan invasief genoemd. In een online lezing op maandag 13 juni vertelt Kees van Vliet meer over de..


Lees verder 9 juni 2022   1 maand oud
Lisdoddefranjehoed

Op een overjarige lisdoddestengel midden in een duinplasje te Heemskerk zag Piet Brouwer van de Nederlandse Mycologische Vereniging een aantal bruine paddenstoeltjes. Te ver voor zijn camera, maar omdat hij een telelens mee had,..


Lees verder 8 juni 2022   2 mnd oud

Fylogenetische stambomen vormen een hulpmiddel in het weergeven, bestuderen en leren begrijpen van verwantschappen tussen soorten organismen. In het verleden werden mycologische stambomen samengesteld op basis van de morfologie en..


Lees verder 25 mei 2022   2 mnd oud
Phyllopertha horticola, rozenkever  on Aegopodium podagraria

Welke soorten zijn het minst bekend in Nederland? Meer dan drieduizend Nederlanders hielpen op Biodiversiteitsdag mee bij het beantwoorden van die vraag, door mee te doen aan de challenge ‘Ontdek de natuur in je buurt’ van..


Lees verder 24 mei 2022   2 mnd oud

Archief