Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 1 van 40 - 393 Resultaten

macro-opname van een levende kolonie in de Redichemse Waard met uitgestrekte lofoforen

Het zoetwatermosdiertje Hislopia prolixa werd in 2011 in Japan ontdekt en beschreven. Nu, tien jaar later, verschijnt het voor het eerst in Europa. Gaat deze gloednieuwe exoot de wereld veroveren?..


Lees verder 22 januari 2023   4 dgn oud

Het strand is niet alleen een zandbak voor mensen om in te spelen. Het is ook een belangrijk stuk vergeten natuur met unieke levensgemeenschappen. Ontdek met de hulpmiddelen van Het Groene Strand wat er leeft en aanspoelt en geef..


Lees verder 8 januari 2023   2 wkn oud

Kinderen met enige interesse in de natuur weten verrassend vaak het antwoord op de vraag: 'wat eten de grootste walvissen in zee?'. Het antwoord is: hele kleine garnaaltjes. Deze garnaalachtigen, krill genaamd, leven vooral in de..


Lees verder 25 december 2022   1 maand oud

Op 30 april 2022 werden in de Oosterschelde nabij Goes de eerste exemplaren gevonden van een voor ons land nieuw roodwier. Dit kreeg de naam Stomp rendiergeweiwier. In juli werd de soort wat verder noordwestelijk gevonden. De..


Lees verder 11 december 2022   1 maand oud

De natuur kent veel seizoenspatronen. De vogeltrek naar het zuiden, bloeiperioden van planten, het moment dat rupsen tot vlinder verpoppen. Ook zeedieren hebben zulke patronen. Klimaatverandering beïnvloedt die patronen. Nieuwe..


Lees verder 27 november 2022   1 maand oud

De biodiversiteit in de Voornse Duinen is groot. Dat geldt zowel voor planten als voor dieren. Van oudsher wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Ook naar slakken. Laagbijdegronds onderzoek leverde ruim zestig soorten op. Voorne..


Lees verder 13 november 2022   2 mnd oud

De wintertijd breekt aan. Lekker wandelen in weer en wind. Op het strand bijvoorbeeld. Het winterseizoen is voor de strandnatuur en strandbezoekers van grote betekenis. De nieuwe Groene Strand-webapp neemt u mee op ontdekking...


Lees verder 30 oktober 2022   2 mnd oud

Het rapport van Johan Remkes roept alle partijen binnen de stikstofproblematiek op tot samenwerking. Ervan uitgaande dat het lukt de problemen op te lossen, introduceren we bij deze een symbool uit de natuur voor samenwerking en..


Lees verder 16 oktober 2022   3 mnd oud

Een groengekleurd strand is weer eens wat anders. Plakkaten algen die op de bodem groeien, maken stukjes van onze kust tot een opvallende biotoop. Voor de Kwelderslak is dat goed nieuws...


Lees verder 2 oktober 2022   3 mnd oud

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden is al bijna acht maanden klaar. Sindsdien komt er veel meer zout water het Noordzeekanaal in. Er wordt gewerkt aan een constructie om het zoute water terug te leiden. Intussen trekken zoute soorten..


Lees verder 18 september 2022   4 mnd oud

Archief