Nature Today

Natuurberichten

Pagina 1 van 26 - 252 Resultaten

Op 20 maart werd bij een duik in het Grevelingenmeer bij Den Osse (Nieuwe Kerkweg) op een diepte van 13 meter een zeer bijzonder krabbetje gevonden: de Gladde kiezelkrab. Deze krab is alleen gevonden in diepere delen van de..


Lees verder 23 april 2017   4 dgn oud

Sportduikers hebben recent tenminste vijf waarnemingen gedaan van Groene rolsprietslakken in het Grevelingenmeer. Dat is opmerkelijk omdat het meerdere exemplaren van een zeer zeldzame soort betreft. Maar ook omdat het..


Lees verder 9 april 2017   2 wkn oud

Bij het strandmonitoringproject werden onlangs krabben verzameld die door experts van museum 'Het Natuurhistorisch' werden herkend als Grijze zwemkrabben. Deze zuidelijke soort werd vroeger maar zelden aangetroffen. Deze winter..


Lees verder 29 maart 2017   4 wkn oud

Na een aanvankelijke opmars vanaf de jaren ‘90 tot ongeveer 2006, werd de Platte zwanenmossel, de zeldzaamste van onze grotere zoetwatermossels, nauwelijks meer aangetroffen in het benedenrivierengebied. Sinds vorig jaar zijn er..


Lees verder 26 maart 2017   1 maand oud

Bij de populaire duiklocatie aan de noordzijde van de Zeelandbrug bij Zierikzee zijn jaren geleden grote breukstenen (rotsblokken) op de Oosterscheldebodem geplaatst voor de versteviging van de vooroevers. De afgelopen jaren..


Lees verder 12 maart 2017   1 maand oud

Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter..


Lees verder 26 februari 2017   2 mnd oud

Kokertjes van het Goudkammetje spoelen van oudsher veel aan op onze Noordzeestranden. Deze in een zandkokertje wonende borstelworm leeft vlak onder de kust. Uit gegevens van het Strandaanspoelsel Monitoring Project bleek dat..


Lees verder 12 februari 2017   2 mnd oud

Begin 2017 vond Hylkje Voulon op het strand van Ameland een zeldzame krab op het traject dat wordt geïnventariseerd door het Strandaanspoelsel Monitoring Project. Dat het om een bijzondere soort ging was direct duidelijk; wélke..


Lees verder 29 januari 2017   2 mnd oud

Internationaal uitgevoerd moleculair biologisch onderzoek heeft aangetoond dat de tot nu toe geldende taxonomische onderverdeling van zeenaaktslakken in onder andere de families van de knotsslakken en knuppelslakken niet meer kan..


Lees verder 15 januari 2017   3 mnd oud

Hoe mooi is het om 2017 meteen met goed nieuws uit onze zilte wateren te beginnen. Dodemansduim, onze enige koudwaterkoraalsoort, werd na 1994 steeds minder in de Oosterschelde waargenomen. In de zomer van 2011 leek het zelfs..


Lees verder 1 januari 2017   3 mnd oud

Archief