Nature Today

Natuurberichten

Pagina 1 van 25 - 248 resultaten

Bij de populaire duiklocatie aan de noordzijde van de Zeelandbrug bij Zierikzee zijn jaren geleden grote breukstenen (rotsblokken) op de Oosterscheldebodem geplaatst voor de versteviging van de vooroevers. De afgelopen jaren..


Lees verder 12 maart 2017   1 week oud

Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter..


Lees verder 26 februari 2017   3 wkn oud

Kokertjes van het Goudkammetje spoelen van oudsher veel aan op onze Noordzeestranden. Deze in een zandkokertje wonende borstelworm leeft vlak onder de kust. Uit gegevens van het Strandaanspoelsel Monitoring Project bleek dat..


Lees verder 12 februari 2017   1 maand oud

Begin 2017 vond Hylkje Voulon op het strand van Ameland een zeldzame krab op het traject dat wordt geïnventariseerd door het Strandaanspoelsel Monitoring Project. Dat het om een bijzondere soort ging was direct duidelijk; wélke..


Lees verder 29 januari 2017   1 maand oud

Internationaal uitgevoerd moleculair biologisch onderzoek heeft aangetoond dat de tot nu toe geldende taxonomische onderverdeling van zeenaaktslakken in onder andere de families van de knotsslakken en knuppelslakken niet meer kan..


Lees verder 15 januari 2017   2 mnd oud

Hoe mooi is het om 2017 meteen met goed nieuws uit onze zilte wateren te beginnen. Dodemansduim, onze enige koudwaterkoraalsoort, werd na 1994 steeds minder in de Oosterschelde waargenomen. In de zomer van 2011 leek het zelfs..


Lees verder 1 januari 2017   2 mnd oud

Op de Klaverbank, 150 kilometer ten noordwesten van Texel, is met behulp van een ROV, een op afstand bedienbaar onderwatervoertuig, een Koekoekslipvis waargenomen. Dit is de eerste melding van deze soort in de Nederlandse wateren...


Lees verder 21 december 2016   3 mnd oud

De Gestreepte pegelhoren is qua vorm, eetgedrag en verspreiding een bijzonder schelpdier. Slechts enkele dieren zijn in de Nederlandse wateren aangetroffen, ver weg in de Noordzee bij de Doggersbank en de Klaverbank: de uiterste..


Lees verder 18 december 2016   3 mnd oud

Recent kreeg Stichting ANEMOON de bovenstaande foto toegestuurd. De maker van de foto wilde graag weten of dit een bijzondere, mogelijk zelfs voor de Nederlandse kustwateren nieuwe soort zeenaaktslak is. Het dier lijkt op een..


Lees verder 4 december 2016   3 mnd oud

De Steenbikker is de eerste landslak waarvoor in Nederland met succes actie is gevoerd. Doordat malacologen (slakkenkenners) 22 jaar geleden snel ingrepen, werd de populatie gespaard bij werkzaamheden aan de IJsselmeerdijk bij..


Lees verder 20 november 2016   4 mnd oud

Archief