Natuurberichten

Pagina 1164 van 1530 - 15295 Resultaten

Trekkende Zwarte Mezen langs telpost De Horde, Lopik. 27-9-2010

De afgelopen dagen verschenen Zwarte mezen, naaldbosbewoners bij uitstek, op plekken waar ze niet broeden. Luidruchtige en onrustige groepjes in stedelijk gebied of uiterwaarden, een mooi gezicht. Is er een invasie op komst?..


Lees verder 7 september 2012   11 jaar oud
Eikels van zomereik. Foto: Paul Busselen, KU Leuven, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Langzamerhand vallen de eerste rijpe eikels van de bomen. Afhankelijk van het weer vallen de meeste eikels in september en oktober. De hoeveelheid zaad die eiken produceren verschilt erg per jaar. Eens in de zoveel jaar, als de..


Lees verder 7 september 2012   11 jaar oud
Groot koolwitje op zwarte mosterd www.bugsinthepicture.com
eenmalig gebruik.

Als een plaaginsect eieren legt op een plant, maakt de plant geuren aan die andere insecten aantrekken of afstoten. Dit mechanisme zet de plant in om zich te ontdoen van de plaag voordat die schadelijk wordt. Dat melden..


Lees verder 6 september 2012   11 jaar oud

Langzaam maar zeker verhuizen steeds meer vogels naar hun wintergebieden in Zuid Europa of Afrika. Velen passeren daarbij de Rotterdamse Delta, een gevaarlijke oversteek over open water. De Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de..


Lees verder 6 september 2012   11 jaar oud
Zuidelijke boomsprinkhaan

Zomervakantie is gedaan. Ondanks de kwakkelzomer kende ook dit jaar de noord-zuid-stroom aan toeristen haar klassieke hoogtepunten en waren nieuwsberichten over ‘zwarte dagen’ op Franse snelwegen niet uit de lucht. We staan er..


Lees verder 6 september 2012   11 jaar oud
Wolken, eenmalig gebruik

De stijgende concentratie koolzuurgas (CO2) in de atmosfeer brengt met zich mee dat planten minder water gaan verdampen. Op grote schaal betekent dit dat er minder wolken zullen ontstaan. Dat is de bevinding van een onderzoeksteam..


Lees verder 6 september 2012   11 jaar oud

September is normaal gesproken een topmaand voor de heidelibellen. Vooral de bruinrode en de steenrode heidelibel zijn dan in het hele land te zien. Dit jaar is ook de bloedrode heidelibel nog volop aanwezig. Hoe herken je deze?..


Lees verder 6 september 2012   11 jaar oud
Oostvaardersplassen, GNU Free Documentation License

Uit onderzoek naar de broedvogels in het moerasgebied van de Oostvaardersplassen tussen 1987 en 2011 blijkt dat droogvallen en weer onderlopen van het moeras de motor is achter de vogelrijkdom in het natuurgebied. De afwisseling..


Lees verder 5 september 2012   11 jaar oud
Deze habitatkaart van de Noordzee voor jonge schol (zo’n 25 cm groot) laat zien dat sinds 1989 de kustzones van rood (= hoge potentiële groeisnelheid jonge schol) naar geel (= lage groeisnelheid) en lokaal naar groenblauw (= negatieve groeisnelheid) zijn verkleurd. Het recent ontwikkelde model toont aan dat de kustzones vanaf 2002 een ongeschikte habitat is voor jonge schol van deze grootte.

Door klimaatverandering stijgt de temperatuur van het zeewater. Dit heeft effect op de verspreiding van de vissoorten schol en tong in de Noordzee. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR en het Koninklijk Nederlands Instituut voor..


Lees verder 5 september 2012   11 jaar oud
Zandhagedis Brouwersdam aug 2012

Op zomerse dagen zijn zandhagedissen zeer ondernemend. Zo blijkt uit de waarneming van een badgast op de Brouwersdam (ZL): ze trof een prachtige zandhagedis aan in haar strandtent...


Lees verder 5 september 2012   11 jaar oud

Archief