Natuurberichten

Pagina 1507 van 1568 - 15678 Resultaten

veenbesparelmoervlinder klein

Veenbesblauwtje, veenbesparelmoervlinder en veenhooibeestje behoren tot de meest zeldzame dagvlinders in Nederland. Na de dramatische achteruitgang van deze soorten vanaf 1990 lijkt er de laatste jaren een stabilisatie en..


Lees verder 12 februari 2009   15 jaar oud
Hakhout. Foto: www.hakhout.info

Een van de voordelen van het leven in gematigde streken is het leven met de vier seizoenen. Telkens wat om van te genieten, dan wel om naar uit te kijken. Genieten van een zomerse avond of uitkijken naar de kleurenpracht van de..


Lees verder 11 februari 2009   15 jaar oud
bruine kikker

Soms kom je amfibieën tegen op plekken waar je ze niet direct verwacht. In vleermuiskelders bijvoorbeeld. Vleermuizen overwinteren meestal op vorstvrije en vochtige plekken. Deze grote holtes bieden bescherming tegen roofdieren en..


Lees verder 11 februari 2009   15 jaar oud
Lynx in sneeuw in Bayern

Lynx gezien in Limburg. Het verhaal van een heel bijzondere waarneming...


Lees verder 10 februari 2009   15 jaar oud
Teken vangen

Voor het eerst sinds zomer 2006 zijn er in twee opeenvolgende maanden geen teken gevangen op de vaste vangplek in Ede. In het kader van het Natuurkalender wordt op meer dan 20 locaties op elke eerste zaterdag van de maand door..


Lees verder 9 februari 2009   15 jaar oud
Grote bonte specht

Vooral vogels werden afgelopen week gemeld via www.natuurkalender.nl. Het betreffen vooral soorten die het hele jaar in ons land verblijven. De luide, harde zang van de vink is bijvoorbeeld zeer kenmerkend; jonge mannetjes oefenen..


Lees verder 8 februari 2009   15 jaar oud
Brilduiker. Foto: Adrian Pingstone, GNU-licentie

Vogels met een duikbril, zouden die niet gewoon brilduikers heten? Inderdaad! Een echte duikbril hebben ze natuurlijk niet, maar ze zoeken hun voedsel wel onder water. In deze tijd van het jaar kom je op de wat grotere, zoete..


Lees verder 8 februari 2009   15 jaar oud
schermen plaatsen paddentrek

Elk voorjaar vindt er weer een spectaculair natuurfenomeen plaats: de paddentrek. Meestal rond eind februari trekken padden massaal, soms met wel duizenden tegelijk, van hun overwinteringplaats naar poelen en plassen waarin zij..


Lees verder 7 februari 2009   15 jaar oud
Zwarte roodstaart. Fotograaf: Marek Szczepanek, GNU-licentie

Heel vreemd maar waar: afgelopen nacht zong om twintig voor één een zwarte roodstaart zijn hoogste lied in hartje Nijmegen...


Lees verder 7 februari 2009   15 jaar oud
meidoornuilrups klein

Het is soms vreemd gesteld met de Nederlandse namen van planten en dieren. Zo zit de meidoornuil veel meer op sleedoorn en berk dan op meidoorn. De eitjes worden momenteel gevonden als tellers op zoek zijn naar de sleedoornpage...


Lees verder 6 februari 2009   15 jaar oud

Archief