Natuurberichten

Pagina 1526 van 1672 - 16720 Resultaten

Egel sjouwt materiaal

Stedelijk groen is, mits onderling verbonden, essentieel voor egels. Dat blijkt uit een publicatie van Anouschka Hof en Paul Bright in het wetenschappelijke tijdschrift Lutra van de Zoogdiervereniging. ..


Lees verder 6 februari 2010   15 jaar oud
Gruttogroep

De voorjaarstrek is begonnen en de eerste grutto’s zijn alweer in ons land waargenomen. Vanaf februari komt deze ambassadeur van het polderlandschap altijd vanuit Afrika naar Nederland om hier te gaan broeden. ..


Lees verder 6 februari 2010   15 jaar oud
Vink, GNU licentie, vierkant

Dit jaar stond de vink op 4de plaats in de nationale tuinvogeltelling. Momenteel zijn zowel onze eigen vinken als overwinteraars uit het noorden waar te nemen. Deze talrijke broedvogel is nu niet alleen regelmatig te zien, maar..


Lees verder 5 februari 2010   15 jaar oud
Roerdomp: Wikipedia

Roerdompen zijn een meester in het verdwijnen. Dankzij hun schitterende camouflagekleuren vallen ze bijna weg tussen het oude riet. In het voorjaar krijg je deze vogels dus eigenlijk nooit te zien, nu juist wel. ..


Lees verder 5 februari 2010   15 jaar oud
Grutto

De sneeuw is nog niet eens overal weg, maar het is bijna half februari, dus dat betekent: opletten geblazen. Waar worden de eerste groepen Hollandse grutto's gemeld?..


Lees verder 5 februari 2010   15 jaar oud
takken kurkiep
Foto: Wout van der Slikke

Voor een kunstproject in Almere Haven werd onlangs een aantal bomen voorzien van een winterse wollen ‘trui’. Maar sommige bomen en heesters hebben hun takken zelf al goed ingepakt. Een opvallende verschijning, zo’n ‘kurkiep’. ..


Lees verder 4 februari 2010   15 jaar oud
Ransuil vierkant

Het is buiten nog steeds koud en de uilen zoeken beschutting in een oude den of jeneverbes in het Dwingelderveld. In de dichte takken en naaldenstructuur zitten ze rechtop en vlak bij elkaar alsof ze elkaar warmte kunnen geven. ..


Lees verder 4 februari 2010   15 jaar oud
Winter

De winterslaap van amfibieën en reptielen is nog in volle gang. Maar hoe verloopt die eigenlijk en waar zitten al die salamanders en hagedissen?..


Lees verder 4 februari 2010   15 jaar oud
sleedoornpage klein

Sommige vlindersoorten zijn zo zeldzaam en verborgen levend dat ze in de zomer maar weinig worden gezien. Een aantal van hen overwintert als eitje; die zijn normaal gesproken in deze tijd goed te vinden. Behalve… als er sneeuw..


Lees verder 3 februari 2010   15 jaar oud
Kerkuil, Creative Commons-licentie Naamsvermelding 3.0 Nederland

In de Duinen van Goeree is naar Engels voorbeeld een broedkast voor kerkuilen opgehangen. Het blijkt in Engeland dat de vogel ook regelmatig in bossen in plaats van in gebouwen broedt. ..


Lees verder 3 februari 2010   15 jaar oud

Archief