Natuurberichten

Pagina 2 van 1633 - 16327 Resultaten

Met 70 broedende en territoriale paren is het aantal Kraanvogels flink toegenomen

Net als elk voorjaar gingen ook in 2024 vele honderden vogelaars vroeg op pad om broedvogels te tellen. Doorgaans zijn dit veelvoorkomende soorten, maar daarnaast worden af en toe bijzondere broedvogels waargenomen. Tijd voor een..


Lees verder 10 januari 2025   3 dgn oud
Veldonderzoek op een insectenrijke dijk in Noord-Groningen

Uit onderzoek in verschillende delen van ons land blijkt dat dijken een bijzonder leefgebied kunnen zijn voor talloze insecten en andere fauna. In de Groningse regio het Oldambt zijn veel dijken soortenarm, maar een nieuw..


Lees verder 10 januari 2025   3 dgn oud
Dwergaalscholver

Zeldzame dwergaalscholver in Nederland en grote groepen toppers nu te zien. ..


Lees verder 10 januari 2025   3 dgn oud
Beek Rovertsche Leij

Een verbeterde waterkwaliteit en succesvolle beekherstelprojecten in de Brabantse beken bieden nieuwe mogelijkheden voor verdwenen ongewervelde waterdieren (macrofauna). De vraag is alleen of die dieren wel op eigen kracht terug..


Lees verder 9 januari 2025   4 dgn oud
Link: riffen groeien bij voldoende rust op de bodem. Rechts: de door sleepnetvisserij aangetaste zeebodem.

Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland stappen opnieuw naar de rechter voor bescherming van een natuurgebied in de Noordzee. Op de Doggersbank, een speciaal aangewezen Natura 2000-gebied op zee, mag nog altijd..


Lees verder 9 januari 2025   4 dgn oud

Een groot internationaal onderzoek naar de vissen, kreeftachtigen en libellen in zoet water laat zien dat meer dan een kwart van deze soorten wereldwijd bedreigd wordt met uitsterven. De gegevens laten ook zien wat er moet..


Lees verder 9 januari 2025   4 dgn oud
Witte taailing

Tere taailingen en sierlijke oorzwammen, heb jij ze al gevonden in het bos?..


Lees verder 9 januari 2025   4 dgn oud
Nymphaea thermarum

Diergaarde Blijdorp publiceerde onlangs het Masterplan 2050. Daarin staan een tiental ‘impactsoorten’, die speciale aandacht verdienen op het gebied van bescherming en fokprogramma’s. De lijst bestaat voor een groot deel uit..


Lees verder 8 januari 2025   5 dgn oud
Een jonge pup verliest zijn babyvacht

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Jessica Schop vertelt in dit derde blog over het leven en monitoren van..


Lees verder 8 januari 2025   5 dgn oud
Watercrassula Zeepe

Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië, en in de Benelux gedraagt deze exoot zich al jaren behoorlijk invasief. De plant verspreidt zich makkelijk en snel, en heeft een grote impact op natuurlijke wateren. Inmiddels is..


Lees verder 8 januari 2025   5 dgn oud

Archief