Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 3 van 367 - 3663 Resultaten

Stichting Breda Stad in een Park zorgt ervoor dat verschillende groene bewonersinitiatieven in de stad samen een community vormen. In samenwerking met de gemeente zorgen bewoners voor meer groen in Breda. Dat is niet alleen goed..


Lees verder 19 april 2025   3 wkn oud

Hoeveel soorten planten, dieren en schimmels leven er in Leiden? Bewoners en wetenschappers tellen tijdens Expeditie Stadsnatuur elke spin, slak, paddenstoel of paardenbloem die ze tegenkomen. Het doel: de stand van de stadsnatuur..


Lees verder 19 april 2025   3 wkn oud
Nat broekbos waarin gele lissen groeien en de stammen van de wilgen zo vochtig zijn dat er mossen en eikvarens op groeien.

Een bos waarin je nog kunt verdwalen. Zo omschrijft Staatsbosbeheer-ecoloog Marcel Horsthuis het Twentse broekbos Agelerbroek. Het is een moeilijk doordringbaar moerasbos. Met name door verdroging heeft dit zeldzame stukje..


Lees verder 18 april 2025   3 wkn oud
gewone grootoorvleermuis

In de eerste dagen van april heeft de zon zich vaak laten zien. De bloesem kleurt, het groen geurt en de vlinders en bijen maken daar dankbaar gebruik van. Maar hoe zit het met het leven in onze tuinen als wij gaan slapen?..


Lees verder 17 april 2025   3 wkn oud

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor plant, dier en mens. Stichting Deltaplan..


Lees verder 16 april 2025   4 wkn oud
Dit jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, en de hommels zijn flink gezakt.

Afgelopen weekend telden meer dan 3.500 tellers bijna 80.000 bijen. Dit is het hoogste aantal getelde bijen sinds 2022. Het mooie, zachte lenteweer van het afgelopen weekend heeft hier zeker aan bijgedragen. De honingbij en de..


Lees verder 16 april 2025   4 wkn oud
Massavegetatie van Reuzenberenklauw in het voorjaar

Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien zijn twee beruchte invasieve exoten die grote schade aanrichten aan biodiversiteit en maatschappij. Bestrijding wordt vaak pas in de zomermaanden ingezet. Terwijl er juist in het voorjaar veel..


Lees verder 15 april 2025   4 wkn oud
Elster Buitenwaarden

In de Elster Buitenwaarden werkten provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat de afgelopen jaren samen aan natuurherstel. Ecoloog Markus Feijen van Utrechts Landschap neemt ons mee in dit uiterwaardengebied vol..


Lees verder 15 april 2025   4 wkn oud
Het water heeft er zo'n tien tot vijftien jaar over gedaan hier te komen.

Kabbelende beekjes die in hoger gelegen gebieden ontspringen en met hun koele, heldere water voor bijzondere natuur zorgen; het komt niet zoveel voor in Nederland. “Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we hebben”, vertelt..


Lees verder 11 april 2025   1 maand oud
congres future for butterflies - primair

Begin april kwamen 160 onderzoekers en beschermers van vlinders in Europa in Wageningen bij elkaar om de nieuwste inzichten uit te wisselen over de ontwikkelingen in de vlinderstand en de kennis over bedreigingen en maatregelen..


Lees verder 11 april 2025   1 maand oud

Archief