Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 4 van 367 - 3663 Resultaten

Aardhommel op een bloem

Donderdag 10 april begint de achtste editie van de Nationale Bijentelling. Bijenexperts vragen iedereen mee te doen en tussen 10 en 14 april een half uurtje buiten bijen te tellen. Dat tellen kan in je eigen tuin, op het balkon..


Lees verder 10 april 2025   1 maand oud
Diezerhof stadsoase

De nieuwe groene stadsoase in de wijk Dieze in Zwolle lag er fraai bij tijdens de feestelijke opening op vrijdag 21 maart. Buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen om samen de kale grasstrook voor hun huis om te toveren tot..


Lees verder 9 april 2025   1 maand oud
Larf vliegend hert in door witrot aangetast hout.

In natuurgebieden komt het vliegend hert meestal voor in de buurt van eiken, maar daarbuiten zijn eiken soms ver te zoeken op plekken waar het vliegend hert voorkomt. Kweekproeven wijzen uit dat ook andere houtsoorten worden..


Lees verder 9 april 2025   1 maand oud
Gulden sleutelbloem

Gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de achteruitgang van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar de zogeheten heterostylie van deze voorjaarsplant, laat zien dat deze..


Lees verder 8 april 2025   1 maand oud
In 2020, na negen groeiseizoenen, waren alle boomsoorten nog steeds aanwezig op de proefpercelen. (links) De meest vitale winterlindes bereikten een lengte tot 2,9 meter en er waren ook nog individuele wintereiken en lijsterbessen te vinden. (rechts) De haagbeuken waren veruit het grootst met een lengte tot 3,6 meter.

De verjonging van inheemse boomsoorten komt lastig van de grond, door de aanwezigheid van Amerikaanse vogelkers in dennenbossen op holt-en veldpodzolen op zandgronden. Recent onderzoek laat zien dat die dominantie van vogelkers..


Lees verder 8 april 2025   1 maand oud
Geelsprietdikkopje - primair

Op 1 maart vond in Theater Junushoff in Wageningen weer de Landelijke Vlinderdag plaats. Meer dan 600 mensen waren een dag bij elkaar om meer te horen over vlinders en libellen en om te genieten van mooie beelden, elkaar te..


Lees verder 7 april 2025   1 maand oud
Riet

Een meer bekende Nederlandse plant dan riet kun je eigenlijk niet bedenken. Riet is ons grootste inheemse gras en zeer aanwezig. In ons land zijn duizenden kilometers rietoever. In de laagveennatuur van ons land is heel veel..


Lees verder 6 april 2025   1 maand oud
Watergang - primair

Mede dankzij inzet van De Vlinderstichting is het gebruik van de klepelmaaier voor waterschappen alleen nog maar toegestaan in vijf (goed omschreven) uitzonderingssituaties. Daarbij wordt standaard gefaseerd geklepeld, en het..


Lees verder 3 april 2025   1 maand oud

Wat gebeurt er als iedereen streekeigen planten in de tuin zet? Dan komen daar dieren op af die nu weinig geschikt voedsel kunnen vinden, zoals wilde bijen. Elke tuin vormt een stapsteen – een opstapje – naar een natuurgebied in..


Lees verder 3 april 2025   1 maand oud
Bever in hoogwatervluchtplaats

Op 27 februari is in een zijtak van de Maas bij Oijen (gemeente Oss) een drijvende hoogwatervluchtplaats voor bevers geïnstalleerd. Op 24 maart legden cameravallen de eerste bever vast die de constructie van binnen verkende. ..


Lees verder 3 april 2025   1 maand oud

Archief