Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 6 van 367 - 3663 Resultaten

Teucrium montanum 1, Berggamander

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de berggamander, de plant die een eeuw lang dapper standhield op de Bemelerberg, maar nu alleen nog in kassen en op..


Lees verder 27 maart 2025   1 maand oud
Speerwaterjuffer - primair 2

Tussen 2008 en 2024 zijn libellenpopulaties in Nederland gemiddeld met 28 procent afgenomen. Niet alleen zeldzame en kwetsbare soorten nemen in aantal af, maar ook de algemene soorten, zoals het lantaarntje. Sommige warmteminnende..


Lees verder 27 maart 2025   1 maand oud
Kievit met jong

Het huidige Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) draagt lokaal bij aan biodiversiteit, maar is in de huidige vorm niet voldoende om de brede afname van boerenlandvogels en andere soorten te stoppen. Dat blijkt uit de..


Lees verder 25 maart 2025   1 maand oud
Dannemeer

Medio jaren zeventig van de vorige eeuw was de veldleeuwerik een van de talrijkste broedvogels van Nederland. De meeste veldleeuweriken broedden destijds in grasland, waaruit ze door frequent maaien grotendeels verdwenen zijn...


Lees verder 25 maart 2025   1 maand oud
Veluwe - Leemputten

Er zijn maar een paar plekken op de Veluwe waar het soortenrijke ‘blauwgrasland’ voorkomt. Natuurgebied De Leemputten Staverden en het aangrenzende Verbrande Bos herbergen zeldzame en bedreigde planten en paddenstoelen. Helaas..


Lees verder 25 maart 2025   1 maand oud
Erfparadijzen - primair

"Het is hier toch ontzettend groen, hoe kan het zo slecht gaan met de natuur?" Als het aan Stichting Steenbreek en De Vlinderstichting ligt, behoort deze uitspraak over het landelijk gebied zo snel mogelijk tot het verleden. Het..


Lees verder 24 maart 2025   1 maand oud
Studenten leggen vissenbossen aan

In 2024 startte het project 'Handen uit de mouwen voor onderwaterbiodiversiteit en natuurbeleving'. Vrijwilligers en studenten leggen hiervoor kleinschalige onderwaterstructuren aan om de biodiversiteit te versterken, vissen..


Lees verder 22 maart 2025   1 maand oud
Veldleeuwerik EENMALIG

Waar zijn de vogels en insecten? Het is stil geworden op onze akkers, ook in Gelderland. Ecoloog Ben Koks zoekt onvermoeibaar naar een manier om het tij te keren. Met de BAM-akker vindt hij vogel én boer aan zijn zijde. Boeren..


Lees verder 20 maart 2025   1 maand oud
Appelbes Banner

Meer mensen kiezen voor een duurzamere tuin, onder andere insectvriendelijker en met meer inheemse planten. Om aanplant van invasieve exoten in de tuin te voorkomen, en daarmee potentiele schade voor mens en natuur, geeft de..


Lees verder 19 maart 2025   1 maand oud
Goed beheerde slootkanten langs N11

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde..


Lees verder 19 maart 2025   1 maand oud

Archief