Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 7 van 373 - 3725 Resultaten

Insecten spelen een belangrijke rol in de bestuiving van bloemen. Een van de aspecten die tijdens de Week van de Biodiversiteit aan de orde komen.

Dit jaar is de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei. Waren er vorig jaar nog honderd activiteiten tijdens de week, dit jaar is dit gestegen naar bijna tweehonderd: een verdubbeling. Zo kunnen steeds..


Lees verder 16 mei 2025   1 maand oud

Hoe goed ken jij de Nederlandse leefomgeving? Het team van Atlas Leefomgeving ontwikkelde samen met Sogelink Nederland het Atlas-spel. Via dit spel kunnen mensen op een leuke en interactieve manier kennismaken met de Atlas-kaarten..


Lees verder 15 mei 2025   1 maand oud

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor planten, dieren en mensen. Het is hoog tijd om de..


Lees verder 14 mei 2025   1 maand oud

Ophogen van beekbodems met zand, grind en dood hout blijkt een enorm succesvolle manier om verdroogde beekdalen te herstellen. De ervaringen uit negen herstelprojecten vormen de basis van een nieuwe OBN-brochure met tips voor..


Lees verder 13 mei 2025   1 maand oud

Hoe bescherm je belangrijk erfgoed en help je de natuur en handje? Dankzij een subsidie uit de Erfgoeddeal van het Rijk worden drie historische watermolens in het beekdal van de Dommel ingezet om de gevolgen van klimaatverandering..


Lees verder 9 mei 2025   1 maand oud
Asplenium ceterach 4, Schubvaren

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de schubvaren, de zeldzame plant die opdook in een stukje stad waar onkruid mocht woekeren. Na Zuid-Limburg, is..


Lees verder 8 mei 2025   1 maand oud
Kraamkolonie franjestaarten

Net als bij ons staat in de periode rond Moederdag ook bij vleermuizen alles in het teken van moeders. Voor de vleermuismoeders is namelijk een drukke tijd aangebroken: de kraamperiode. Daarom zetten we deze prachtige nachtdieren..


Lees verder 8 mei 2025   1 maand oud
Spinsel van kardinaalsmutsstippelmot - Primair

Iedereen die naar nachtvlinders kijkt, komt ze tegen. Of je het nu wilt of niet: je ontkomt niet aan stippelmotten. De naam van deze groep vlinders is heel goed gekozen, want het zijn motten met allemaal zwarte stippeltjes. Er..


Lees verder 8 mei 2025   1 maand oud
Linde, zoete kers, meidoorn, haagbeuk, hazelaar… we hebben dankzij LIFE Climate Forest wel 9 verschillende soorten kunnen planten.

Landgoed De Goudfazant, beter bekend als ’t Bosje, is een plek in het Markdal onder Breda met oude eikenlanen, een houtsingel, grasland, bospercelen, houtwallen en knotwilgen. Familie en vrienden gaan er samen aan de slag met het..


Lees verder 7 mei 2025   1 maand oud
Dode dieren brengen veel leven in de brouwerij. Zilvermeeuwen, kwikstaarten en lopertjes komen snel af op het kadaver en het leven eromheen.

Dode dieren spelen een belangrijke rol in de mineralenkringloop en trekken veel andere soorten aan. In natuurgebieden blijven kadavers daarom steeds vaker liggen. Om de invloed van zeekadavers op andere diersoorten te onderzoeken..


Lees verder 4 mei 2025   2 mnd oud

Archief