Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 1 van 211 - 2106 Resultaten

In Nederland komen natuurbranden steeds vaker voor. Soms zijn ze groot en moeilijk te stoppen. Toch wordt het risico nog vaak onderschat. Volgens expert Cathelijne Stoof van Wageningen University & Research moeten we – net als met..

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor planten, dieren en mensen. Het is hoog tijd om de..

Ophogen van beekbodems met zand, grind en dood hout blijkt een enorm succesvolle manier om verdroogde beekdalen te herstellen. De ervaringen uit negen herstelprojecten vormen de basis van een nieuwe OBN-brochure met tips voor..

Dat de Noardlike Fryske Wâlden aantrekkelijk zijn voor broedvogels, ontdekte Ernst Oosterveld in 2012 toen hij met Altenburg & Wymenga en Landschapsbeheer Friesland een groot onderzoek deed naar de biodiversiteit van het..

Door mee te doen aan de Oevercheck tussen 15 mei en 15 september draag je bij aan kennis over de staat van de natuur. Dat is juist nu extra belangrijk, omdat het niet goed gaat met de Nederlandse biodiversiteit. Meedoen is niet..

Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat windparken op zee niet alleen energie opwekken, maar ook een rol kunnen spelen in het beschermen van zeeleven. In en rondom Nederlandse windparken werden meerdere..

Hoe bescherm je belangrijk erfgoed en help je de natuur en handje? Dankzij een subsidie uit de Erfgoeddeal van het Rijk worden drie historische watermolens in het beekdal van de Dommel ingezet om de gevolgen van klimaatverandering..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de schubvaren, de zeldzame plant die opdook in een stukje stad waar onkruid mocht woekeren. Na Zuid-Limburg, is..

Landgoed De Goudfazant, beter bekend als ’t Bosje, is een plek in het Markdal onder Breda met oude eikenlanen, een houtsingel, grasland, bospercelen, houtwallen en knotwilgen. Familie en vrienden gaan er samen aan de slag met het..

In de natuur van Nederlands grootste Waddeneiland zijn nog altijd de sporen zichtbaar van een turbulente periode: de Tweede Wereldoorlog. Edwin van Egmond, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat er enkele zien. “Ook na tachtig jaar..