Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 1 van 217 - 2170 Resultaten

Dit voorjaar konden organisaties subsidie aanvragen voor een bijenlandschap. Deze subsidie komt vanuit het programma LIFE IP All4Biodiversity, met cofinanciering vanuit de Nationale Bijenstrategie. Inmiddels zijn de zeven..

Door de stijgende zeespiegel aan de ene kant en bebouwing en infrastructuur aan de andere kant komt de kust in de knel. Er is nauwelijks ruimte voor natuurlijke processen, met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit...

SUPERB, een belangrijk Europees bosherstelproject, loopt richting het einde in Nederland. Maar volgens projectleider Maaike de Graaf is dit nog maar het begin. Het bossymposium dat Bosgroep Zuid Nederland onlangs organiseerde,..

Wil jij aan de slag met Basiskwaliteit Natuur voor een gezonde en biodiverse leefomgeving in het bebouwde gebied? Zet dan dinsdag 7 oktober 2025 alvast groot in je agenda! ..

Basiskwaliteit Natuur staat in de belangstelling. Het doel is ervoor te zorgen dat juist buiten natuurgebieden de ‘gewone soorten’ algemeen blijven of dat weer worden. Na het landelijk gebied en de bebouwde kom is nu voor..

Als je met z’n allen de discussie voert over de vraag ‘Wat weten we van natuur?’, dan komen daar soms bijzondere kenmerken naar boven. Zo bestaat er zoiets als de 'twijfelbrigade'. Maar wat is dat dan, en hoe ga je hier als..

Van de gekraagde roodstaart, boomvalk en spotvogel, tot de laatvlieger en rosse vleermuis. Sinds 2012 laat het collectief Noardlike Fryske Wâlden de natuur in hun karakteristieke coulisselandschap monitoren door een extern..

In 2012 was hij voor het laatst gezien in Nederland: de zwarthaarmelkzweefvlieg. Maar afgelopen voorjaar is hij voor het tweede jaar op rij weer gezien in het Horsterwold in Flevoland. “Met het ouder worden van de bossen hier,..

Veel vissoorten, zoals de aal, zijn afhankelijk van migratie tussen zout en zoet water. In Nederland blokkeren gemalen, sluizen en dammen die route vaak. Vispassages moeten die migratie mogelijk maken, maar hun werking laat in de..
De biodiversiteit op het platteland is de afgelopen decennia dramatisch teruggelopen. Landschapselementen als sloten, bermen en dijken vormen samen een ‘mini-areaal’, waarbinnen we met zijn allen ons best doen om de biodiversiteit..