Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 1 van 134 - 1334 Resultaten

De gewone huissteekmug (Culex pipiens) met bloedmaal

De eerste helft van 2025 was zeer warm en kende zeer droge periodes. Wat doet dat met het aantal muggen? Voor ons meerjarig onderzoek naar muggenoverlast roepen we mensen weer op om de mate van overlast te melden via..


Lees verder 14 juli 2025   15 uur oud
Enkele nieuwkomers: zuidelijke boomsprinkhaan, rozevleugel en boomkrekel

In de zomer worden de meeste sprinkhanen volwassen. We kunnen weer genieten van de grote groene sabelsprinkhaan, ratelaar en het knopsprietje, maar de afgelopen jaren hebben we ook diverse nieuwkomers mogen verwelkomen. Inmiddels..


Lees verder 12 juli 2025   2 dgn oud

Op landgoed Weleveld voert Bosgroep Noord-Oost Nederland werkzaamheden uit die het landschap mooier en klimaatbestendiger maken. Oude sloten en watergangen worden gedempt en een nieuwe ondiepe slenk houdt water langer vast, wat..


Lees verder 3 juli 2025   1 week oud
Vrouwtjesteek

Vanaf het Hemelvaartweekend nam het aantal tekenbeetmeldingen dat via Tekenradar.nl werd doorgegeven sterk toe. Ook in de weken erna lag het aantal tekenbeten ruim boven het niveau van de afgelopen twee jaar. Een derde van de..


Lees verder 3 juli 2025   1 week oud
Uitdroging planten door aanhoudende droogte en hitte

De regen eind mei en begin juni gaf verlichting na de extreem droge periode. De droogtesituatie blijft echter zorgelijk. Het grondwaterniveau is op veel plaatsen nog laag tot extreem laag. De nieuwste verwachting van de afvoer van..


Lees verder 22 juni 2025   3 wkn oud
Bosverjonging

De toekomst van de Europese bossen loopt gevaar door ons veranderende klimaat. Om de effecten van klimaatverandering te observeren, kijken we vaak naar de grote bomen. Maar de jonge bomen zijn de toekomst van het bos en ook het..


Lees verder 20 juni 2025   3 wkn oud
Gras in volle bloei

Het wordt vandaag en morgen tropisch warm, de luchtkwaliteit is slecht vanwege hoge ozonconcentraties en we zitten nog midden in het graspollenseizoen. Dit is een zeer ongezonde mix. Vrijwel precies twee jaar geleden deed zich een..


Lees verder 13 juni 2025   1 maand oud
Vlokreeft

Plankton is een onmisbaar deel van het zeeleven en ontzettend divers. Het bestaat uit allerlei levensvormen die op verschillende dieptes in het water leven. We weten nog niet goed hoe divers plankton echt is...


Lees verder 7 juni 2025   1 maand oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Is de plotselinge sterke toename in het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl veroorzaakt door de regen die eindelijk viel? Of was het de extra vrije tijd in het lange Hemelvaartweekend, waardoor meer mensen de natuur en de..


Lees verder 5 juni 2025   1 maand oud
Onderwaternatuur in de Rijn-Maas-Scheldemonding (rif bij de Blokkendam) (eenmalig exclusief wmr)

De onderwaternatuur in de Rijn-, Maas- en Scheldemonding en de Waddenzee staat onder druk. Toch zien onderzoekers van Wageningen Marine Research duidelijke mogelijkheden voor herstel. ..


Lees verder 4 juni 2025   1 maand oud

Archief