Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 1 van 126 - 1256 Resultaten

Band met de natuur

Op dinsdagavond 10 september organiseert het samenwerkingsverband Groene Bondgenoten een webinar voor groene vrijwilligers die iets willen betekenen in hun omgeving. Centraal staat wat Groene Bondgenoten kan betekenen voor groene..


Lees verder 6 september 2024   5 dgn oud
Tijgermug die begint met nemen van een bloedmaaltijd

Eind augustus werden tijgermuggen aangetroffen in een woonwijk in Ede. Het is de vierenvijftigste gemeente waar sinds 2017 tijgermuggen zijn gemeld. Dankzij intensieve bestrijding door de NVWA heeft de tijgermug zich nog niet..


Lees verder 3 september 2024   1 week oud
Scholeksters op dakrand

De elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam leidt dit jaar langs verschillende groene plekken door Rotterdam. Het thema van deze editie is ’Nature of Hope’. Het gaat over de manieren waarop architectuur..


Lees verder 3 september 2024   1 week oud
Overwinterende muggen

Het recordwarme en extreem natte voorjaar legde de basis voor een zomer met veel muggenoverlast. Het lijkt er echter op dat de koele juni de ontwikkeling van steekmuggen afgeremd heeft. Meldingen op Muggenradar.nl lieten een..


Lees verder 29 augustus 2024   1 week oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   2 wkn oud
Mangroves bieden bescherming aan mensen en dieren

Een harde klap. Weer een boom weg. En de graafmachine kan verder met graven. Zo verdwijnen grote stukken vegetatie en mangroves in rap tempo. Op sociale media zien we steeds vaker foto’s voorbijkomen van verontruste bewoners op..


Lees verder 23 augustus 2024   2 wkn oud
Kleine alken met voedsel voor de jongen in de krop. Ze voeren hun jongen in holen onder de stenen.  (eenmalig exclusief wmr)

Veel Arctische soorten slaan vet op als antivries en energie, waardoor ze voedzamer zijn voor hun predatoren dan soorten uit zuidelijkere wateren. Door klimaatverandering komen Atlantische soorten echter steeds vaker voor in de..


Lees verder 21 augustus 2024   3 wkn oud
Rozevleugel in groeve 't Rooth

Op 26 juli 2024 is een nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth in Zuid-Limburg. In 2019 werd deze sprinkhaan voor het eerst in Nederland waargenomen, maar sindsdien bleven vervolgwaarnemingen uit. Is nu de basis..


Lees verder 14 augustus 2024   4 wkn oud
Caribische riffen

"Het gelukkigst ben ik wanneer ik duik. Het zal je dus niet verbazen dat ik, nu ik tijdelijk in de Cariben woon, regelmatig in het water rondom Bonaire te vinden ben. Het is elke keer weer mooi en tegelijkertijd vind ik het steeds..


Lees verder 9 augustus 2024   1 maand oud
Poolkabeljauw tussen zee-ijs schotsen (eenmalig exclusief wmr)

Uit eerder onderzoek van Wageningen Marine Research en partners bleek dat veel jonge poolkabeljauw of Arctische kabeljauw dicht onder het zee-ijs van de centrale Arctische Oceaan leeft, en zich deels voedt met organismen die daar..


Lees verder 8 augustus 2024   1 maand oud

Archief