Natuurberichten

Pagina 16 van 1701 - 17006 Resultaten

Amerikaanse schijfhoren

Een uitheemse zoetwaterslak uit Noord-Amerika, de Amerikaanse schijfhoren, verspreidt zich via aquariumplanten. Inmiddels komt de soort lokaal voor in verschillende Nederlandse oppervlaktewateren. Wat betekent dit voor onze natuur..


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Patrijs

Ondanks vele jaren van bescherming zitten er in de omgeving van het Limburgse Ospel nog maar 24 paar patrijzen. Die blijken een sterke voorkeur te hebben voor broeden in akkerranden, wegbermen en slootkanten. “Die zouden we..


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Gewone vlier

Vlieren in bloei en vliervlinders komen uit de pop...


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Noordhollands Duinreservaat - primair

Het kabinet werkt aan nieuwe doelen voor Natura 2000. Dat doelen meer concreet worden uitgewerkt is een verbetering, maar de optelsom van alle maatregelen leidt er niet toe dat we de doelen ook gaan halen. Daar is echt een forse..


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Deze chimpanzeeman in een natuurreservaat in Guinee-Bissau heeft net een steen gegooid, wat werd vastgelegd door een cameraval. (eenmalig exclusief wur)

Een recent onderzoek van gedragsbiologen van Wageningen University & Research en het Duitse Primate Research Center heeft een bijzonder fenomeen blootgelegd bij wilde chimpansees in West-Afrika: het gebruik van stenen om geluid te..


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Gewone grootoorvleermuizen (Plecotus auritus)

Op 23, 24 en 25 mei vond de landelijke vleermuistuintelling plaats. Niet eerder werden zoveel vleermuizen geteld: 957. In Nederland is de gewone dwergvleermuis de meest algemene soort. Bijna twee derde van de meldingen was van..


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Kleischeuren, droogte, Rechte alsem

Langdurige droogte vindt in Nederland steeds vaker plaats als gevolg van klimaatverandering. Vergeelde bermen, wegkwijnende kruiden, bomen die halverwege de zomer blad laten vallen en Zuid-Europese planten die zich steeds beter..


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Torenvalk

Jonge torenvalken op het nest en deze reigersoort roept zijn eigen naam...


Lees verder 27 mei 2025   1 maand oud
Willemijn van Hees met een akkerhommel

Zestien waterlinieforten in de provincie Utrecht worden bij-vriendelijk ingericht met steun van de provincie. Willemijn van Hees, ecoloog bij Landschap Erfgoed, neemt ons mee in dit bijzondere project. ..


Lees verder 26 mei 2025   1 maand oud
De vele ecosystemen samen zorgen voor de biodiversiteit die we ook als mens heel hard nodig hebben.

De wereldwijde afname van de biodiversiteit is een feit. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de betrokken planten en dieren, maar ook voor de mens. Gevolgen voor onze voeding, gezondheid, ons klimaat, de lucht die we..


Lees verder 26 mei 2025   1 maand oud

Archief