Natuurberichten

Pagina 1610 van 1678 - 16772 Resultaten

Bonte strandloper. Foto: Ingrid Tulp

Kustvogels die gaan broeden in Siberië vliegen de tank niet helemaal leeg. Strandlopers, plevieren en franjepoten houden na een vlucht van enkele duizenden kilometers een klein restje vet over. Een appeltje voor de dorst,..


Lees verder 13 maart 2009   16 jaar oud
Kievitsnest Wikipedia GNU Free Documentation license

Het eerste kievitsei is de afgelopen honderd jaar steeds vroeger in het jaar gevonden. Aanvankelijk kwam dat door intensivering van de landbouw, tegenwoordig ligt dat aan de klimaatverandering...


Lees verder 13 maart 2009   16 jaar oud
speenkruid close up, wikipedia, Creative Commons Attribution 2.5 License

De bloei van speenkruid begint nu goed op gang te komen. Sinds begin maart geven steeds meer mensen hun eerste bloeiwaarneming van dit gele bloemetje door op www.natuurkalender.nl. Vorig jaar werden de meeste eerste..


Lees verder 13 maart 2009   16 jaar oud
grote voorjaarsspanner klein

Van de bijna driehonderd vlinderwaarnemingen die tot dusver in maart zijn binnengekomen, zijn bijna de helft voorjaarsspanners. Als we naar het aantal gemelde individuen kijken zelfs meer dan 90%. We praten dan wel over drie..


Lees verder 13 maart 2009   16 jaar oud
Blauwband

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 12 maart 2009   16 jaar oud
Tjiftjaf

Zo rond half maart worden de eerste zomerse tjiffen verwacht. Na een aantal dagen beginnen ze voorzichtig met zingen. Het gezang gaat door tot het hoog zomer is. De hele dag hoor je: tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf, tjif-tjaf. De..


Lees verder 12 maart 2009   16 jaar oud
citroenvlinder klein

Na de waarnemingen van kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en atalanta is nu ook de citroenvlinder gemeld. Dit is de laatste van de overwinterende vlinders die zich laat zien. De waarnemingen kwamen zaterdag vooral uit het..


Lees verder 11 maart 2009   16 jaar oud
Lenteklokje. Fotograaf: C.A.J. Kreutz

Sneeuwklokjes kent iedereeen. Dat onze flora ook een lenteklokje en een zomerklokje rijk is, zal minder bekend zijn. Ze zijn dan ook veel minder talrijk in ons land. Wie ze bloeiend wil zien kan voor het lenteklokje nu al op stap...


Lees verder 11 maart 2009   16 jaar oud
Klein hoefblad
Foto Wout van der Slikke

Het aantal voorjaarsboden neemt gestaag toe. De natuur is laat dit jaar, maar de lente komt er nu toch echt aan. Bolgewassen als sneeuwklokjes en krokussen kwamen in februari in bloei, nu volgt ook Klein hoefblad. Ook deze soort,..


Lees verder 10 maart 2009   16 jaar oud
Copaxa klein

Onlangs werd er een foto van wel een heel bijzondere nachtvlinder opgestuurd via het fotoformulier van Vlindernet. Het was al snel duidelijk dat dit geen Nederlandse soort betrof. Maar wat was het wel?..


Lees verder 10 maart 2009   16 jaar oud

Archief