Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.

Pagina 1 van 5 - 44 Resultaten

Ixodes ricinus

Van wolven tot wezels, roofdieren zijn een diverse en boeiende groep zoogdieren. Ze breiden hun areaal uit of hebben het juist zwaar. In de week van de teek bespreken we de teken die op roofdieren leven. Centrum Monitoring..


Lees verder 25 april 2024   1 maand oud
Myriophyllum rubricaule te midden van Myriophyllum aquaticum

Om risicovolle invasieve waterplanten beter te kunnen herkennen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een herziene veldgids invasieve waterplanten uitgebracht. Herkenning is vaak lastig, maar wel belangrijk zodat..


Lees verder 10 april 2024   2 mnd oud
Gele bieslelie op de Grevelingendam

Gele bieslelie is een plant die wordt verkocht als oever- en tuinplant. In 2005 is deze soort in Nederland voor het eerst in het wild gezien en is daarna op talrijke andere plekken waargenomen, ook in kwetsbare natuurgebieden..


Lees verder 19 maart 2024   3 mnd oud
Vijfbladige wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met bomen en struiken die van nature niet in Nederland voorkomen. De gids helpt deze..


Lees verder 3 februari 2024   4 mnd oud
Chinese moerasslakken verzameld in de Eijsder Beemden in Limburg

De Chinese moerasslak komt steeds meer voor in Nederland. De toenemende verspreiding heeft de exoot aan ons mensen te danken. De Chinese moerasslak vormt een risico voor de natuur en hem verwijderen is bijna onmogelijk. Hoe remmen..


Lees verder 19 december 2023   6 mnd oud
Rimpelroos (Rosa rugosa)

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn sinds 2015 170 nieuwe exoten waargenomen. Planten vormen daarvan met 151 soorten de grootste groep. Dit blijkt uit een update van een eerdere inventarisatie. Deze nieuwe planten zijn allemaal..


Lees verder 8 november 2023   7 mnd oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..


Lees verder 1 augustus 2023   10 mnd oud
Rode schorpioenmier

Het aantal soorten exotische mieren in Nederland neemt toe en sommige veroorzaken overlast in woonwijken of zijn een potentiële bedreiging voor de natuur. Recent zijn een risicoscan en een beleidsadvies gepubliceerd over dit..


Lees verder 3 juli 2023   11 mnd oud
Californische koningsslang

De gewone koningsslang wordt door liefhebbers als huisdier gehouden. Deze slang staat sinds 2 augustus 2022 op de Unielijst invasieve exoten. Dit houdt in dat ze per 2 augustus 2023 niet meer verkocht mogen worden. De gewone..


Lees verder 14 juni 2023   1 jaar oud
Rhododendron Wageningen Belmonte 30-3-2019

Vlinderstruik, Pontische rododendron, Boomwurger en Trosbosbes. Prachtige struiken die gewoon in het tuincentrum te koop zijn, maar die ook te boek staan als invasieve exoot. Hoe kan je als tuineigenaar het onderscheid maken..


Lees verder 13 juni 2023   1 jaar oud

Archief