Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 2 van 209 - 2087 Resultaten

Geelsprietdikkopje - primair

Op 1 maart vond in Theater Junushoff in Wageningen weer de Landelijke Vlinderdag plaats. Meer dan 600 mensen waren een dag bij elkaar om meer te horen over vlinders en libellen en om te genieten van mooie beelden, elkaar te..


Lees verder 7 april 2025   1 maand oud

Wat gebeurt er als iedereen streekeigen planten in de tuin zet? Dan komen daar dieren op af die nu weinig geschikt voedsel kunnen vinden, zoals wilde bijen. Elke tuin vormt een stapsteen – een opstapje – naar een natuurgebied in..


Lees verder 3 april 2025   1 maand oud
Eikenprocessierupsjes net uit het ei

Op 31 maart 2025 zijn de eerste eitjes van de eikenprocessierups uitgekomen in Zuid-Holland. Inmiddels komen in het hele land de eikenprocessierupsen uit het ei. Rond deze tijd komen ook de eerste eiken in blad, waardoor – mede..


Lees verder 3 april 2025   1 maand oud
Tuin akkerwinde - primair

De lente breekt aan en het wordt langzaam warmer, dus tijd om van onze tuinen te genieten. En niet alleen van de tuin, maar ook van de insecten die er voorkomen. Veel insecten hebben het moeilijk. Wat kun jij daaraan doen? Kars..


Lees verder 31 maart 2025   1 maand oud
Citroenvlinder op Viburnum - primair

Wat hebben we genoten, die eerste dagen van maart. Heerlijk zonnig weer en op een gegeven moment ook lekker warm. Na een vrij saaie en grijze winterperiode hadden veel mensen wel behoefte aan wat licht. Ook vlinders werden, door..


Lees verder 17 maart 2025   1 maand oud
Kleurkeurberm - primair

Ecologisch bermbeheer begint steeds meer de norm te worden, met het certificaat Kleurkeur aan de basis. Nieuw onderzoek wijst uit dat bermbeheer volgens Kleurkeur de biodiversiteit significant verbetert. In bermen die beheerd..


Lees verder 13 maart 2025   2 mnd oud
Boomblauwtje - primair

Veel mensen genieten van planten en dieren die ze zien tijdens hun wandelingen, en steeds meer mensen geven hun waarnemingen door via de bekende platforms. Dat is erg fijn, want hoe meer we weten waar bepaalde soorten voorkomen,..


Lees verder 10 maart 2025   2 mnd oud
Heeft de Waddenzee rechten nodig? En wat wil het Wad eigenlijk?

Het wordt natter en de zeespiegel gaat stijgen. Dat weten we van de KNMI-scenario’s van vorig jaar. Overstromingen en extreme natheid hebben niet alleen invloed op de mens. Ook de natuur krijgt het zwaarder te verduren als het..


Lees verder 8 maart 2025   2 mnd oud
Bont zandoogje - primair

Het vlindervoorjaar gaat nu echt beginnen. Waren het tot nu toe nog voornamelijk de vlinderoverwinteraars die we te zien kregen op mooie zonnige dagen, vanaf nu zullen ook de eerste popoverwinteraars actief worden. Het bont..


Lees verder 6 maart 2025   2 mnd oud
Bruine vuurvlinder - primair

Afgelopen zaterdag waren weer zevenhonderd mensen aanwezig op de Landelijke Dag van De Vlinderstichting in Theater Junushoff in Wageningen. Wat steeds weer opvalt bij deze jaarlijkse bijeenkomst is het enorme enthousiasme dat van..


Lees verder 3 maart 2025   2 mnd oud

Archief