Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 2 van 211 - 2107 Resultaten

Geelsprietdikkopje - primair

De zomervlinders verschijnen. Deze hebben maar één generatie per jaar en vliegen vanaf juni. Vier soorten bruinig gekleurde dikkopjes horen bij die zomervlinders en zijn dus vanaf nu te zien. Het zijn soorten van grasland en heide..


Lees verder 12 juni 2025   1 maand oud
Zonnemairsedijk in Zeeland

In de Nederlandse zeekleigebieden ligt een gigantisch netwerk van binnendijken. Duizenden kilometers en tienduizenden hectares met een grote potentie voor insecten zoals wilde bijen en graslandvlinders. Met uitgekiend en ouderwets..


Lees verder 11 juni 2025   1 maand oud
distelvlinder - primair

De hele eerste week van juni was de distelvlinder de meest gemelde vlinder op Waarneming.nl, meer dan de atalanta, de koolwitjes en andere algemene soorten. Blijkbaar zijn er veel aangekomen vanuit het zuiden. Als er in de..


Lees verder 9 juni 2025   1 maand oud
Gestreepte pijlstaart - primair

Vorige week werden een aantal nachtvlinderliefhebbers, die nachtvlinders onderzoeken met een lamp en laken of met een vlinderval, verrast door een bijzonderheid. Zij zagen een gestreepte pijlstaart, een spectaculaire nachtvlinder..


Lees verder 5 juni 2025   1 maand oud
klein geaderd witje - primair

Verontruste berichten komen binnen bij De Vlinderstichting. ”Ik zie helemaal geen witjes, wat is er aan de hand?” en “Ik heb de hele dag gewandeld en heb maar twee koolwitjes gezien”. We zien het ook terug in de routes van het..


Lees verder 2 juni 2025   1 maand oud
gehakkelde aurelia op sleedoorn - primair

De afgelopen maanden hebben we de gehakkelde aurelia al volop kunnen zien – deze soort is er vroeg bij omdat ze als vlinder overwintert. Die overwinteraars zijn nu wel zo’n beetje verdwenen, maar de nieuwe generatie dient zich al..


Lees verder 22 mei 2025   1 maand oud
Gehakkelde aurelia

De biodiversiteit versterken? Iedereen kan daar een rol in spelen. Via Stichting Landschapsbeheer Gelderland werken bewoners van het Gelderse buitengebied aan biodiversiteit op hun eigen terrein. Samen! Dat is hard werken en veel..


Lees verder 20 mei 2025   1 maand oud
Argusvlinder

De argusvlinder gaat al jarenlang sterk achteruit. Er is momenteel nog maar twee procent van de populatie over ten opzichte van dertig jaar geleden. Om een goed beeld te krijgen van de actuele verspreiding van de argusvlinder is..


Lees verder 19 mei 2025   1 maand oud
Nestvorming eikenprocessierups

Door de uitzonderlijk warme weersomstandigheden dit voorjaar zijn de meeste eikenprocessierupsen al begin april uit het ei gekropen en krijgen de eerste eikenprocessierupsen inmiddels al brandharen. Vanaf nu gaan ze de..


Lees verder 17 mei 2025   1 maand oud
Insecten spelen een belangrijke rol in de bestuiving van bloemen. Een van de aspecten die tijdens de Week van de Biodiversiteit aan de orde komen.

Dit jaar is de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei. Waren er vorig jaar nog honderd activiteiten tijdens de week, dit jaar is dit gestegen naar bijna tweehonderd: een verdubbeling. Zo kunnen steeds..


Lees verder 16 mei 2025   2 mnd oud

Archief