Natuurberichten

Dossier: Bijen

Bent u ook geïnteresseerd in bijen? Topbiologen publiceren met grote regelmaat nieuws over bijen op Nature Today. De natuurberichten gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen: bijensterfte, honingbij, wilde bijensoorten, hommels, bestuiving, belang van een bloemrijke omgeving, belang van bijen, bermbeheer, bijen in de tuin en de invloed van weersextremen. Zie hieronder de tientallen bijenberichten die al op Nature Today gepubliceerd zijn. Als u zich aanmeldt voor de gratis dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief blijft u actief op de hoogte van het laatste nieuws uit de natuur.

Pagina 1 van 25 - 243 Resultaten

Behangersbij

Wegens groot succes gaat de waardplantenactie weer van start! Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten...


Lees verder 26 april 2025   4 dgn oud
Zwarte sachembij vrouwtje bij hondsdraf, een van de stuifmeelplanten.

Veel soorten wilde bijen zijn 'oligolectisch', ze halen hun stuifmeel van één specifieke plant. Van de zwarte sachembij werd gedacht dat ze bijna uitsluitend hondsdraf bezocht voor haar stuifmeelvoorraad. Nieuw onderzoek naar het..


Lees verder 21 april 2025   1 week oud
Dit jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, en de hommels zijn flink gezakt.

Afgelopen weekend telden meer dan 3.500 tellers bijna 80.000 bijen. Dit is het hoogste aantal getelde bijen sinds 2022. Het mooie, zachte lenteweer van het afgelopen weekend heeft hier zeker aan bijgedragen. De honingbij en de..


Lees verder 16 april 2025   2 wkn oud
Ruwe berk

Berken in bloei en tips om hommels te herkennen...


Lees verder 13 april 2025   2 wkn oud
Aardhommel op een bloem

Donderdag 10 april begint de achtste editie van de Nationale Bijentelling. Bijenexperts vragen iedereen mee te doen en tussen 10 en 14 april een half uurtje buiten bijen te tellen. Dat tellen kan in je eigen tuin, op het balkon..


Lees verder 10 april 2025   2 wkn oud
Gulden sleutelbloem

Gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de achteruitgang van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar de zogeheten heterostylie van deze voorjaarsplant, laat zien dat deze..


Lees verder 8 april 2025   3 wkn oud
Dit jaar kunnen deelnemers vijf dagen lang tellen tijdens de Nationale Bijentelling. Het bijengidsje helpt je de juiste bij te identificeren

De Nationale Bijentelling roept heel Nederland op om tussen 10 en 14 april een half uurtje wilde bijen te tellen. Door mee te tellen in de tuin, op het balkon of een groen plekje in de buurt, helpen deelnemers de wetenschap. Zo..


Lees verder 8 maart 2025   1 maand oud
Bij op bloem

Bijen zijn onmisbaar voor voedselproductie en biodiversiteit, maar meer dan de helft van de soorten in Nederland wordt bedreigd of is al verdwenen. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel coördineert de aanleg van bijenlandschappen..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

In de afgelopen dertig jaar is driekwart van de insecten verdwenen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Om de afname tegen te gaan, werken wetenschappers uit dertien landen samen aan een nieuwe aanpak. Anders dan bij..


Lees verder 10 februari 2025   2 mnd oud
Koningin van de aardhommel-groep fouragerend op mahonie.

De meeste hommelkoninginnen zitten op een rustig donker plekje om de winter door te komen. Toch worden er ook in de winter nog wel hommels gezien, zij het in erg lage aantallen. Met name hommels van de aardhommelgroep kunnen ook..


Lees verder 27 januari 2025   3 mnd oud

Archief