Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 1 van 20 - 198 Resultaten

Een aantal jaren geleden wilde Hortus Overzee meer gebruiksplanten in huis halen. Het is niet ongebruikelijk om voor een nieuwe aanschaf eerst bij collega-hortussen te informeren of zij een soort kunnen leveren. In dit geval was..

Een van de eerste officiële activiteiten van Koningin Máxima was het openen van het gerenoveerde tropische kassencomplex in de Leidse Hortus in september 2013. Ze heeft het in de drukte vast niet opgemerkt, maar ze is indertijd de..

In Nederland wordt de Dipsacus ‘kaardenbol’, ‘weverskaarde’ of ‘kaardendistel’ genoemd. Alle drie namen die iets suggereren wat niet helemaal klopt. Met deze plant wordt namelijk niet gekaard of geweven en het is geen distel. Hoe..

Een taxus wordt aangeduid als 'Boom des Doods'. De taxus wordt vaak aangeplant op kerkhoven, als herinnering aan de doden, als laatste rustplaats: memento mori. Of misschien is het een verwijzing naar de giftigheid. Tegelijkertijd..

De zomereik is een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Op het eerste gezicht lijkt hij misschien alledaags, maar deze boom heeft een fascinerende geschiedenis en speelt een cruciale rol in zowel onze cultuur als in de..

Elke maand kiest Jaap Smit, groencurator bij Trompenburg Tuinen & Arboretum in Rotterdam, een plant uit de collectie die extra aandacht krijgt. Deze maand is dat Prunus mume, de Japanse abrikoos...

Duivelsblauw is de titel van een spannende roman over wede. Het lijkt ook duivelskunst: uit gele drab komt wol diepblauw gekleurd tevoorschijn. Wede kun je gewoon in het wild tegenkomen, en in verschillende botanische tuinen...

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam bekommert zich om de wandelende bossen van Bonaire, de mangroves. In de Leidse Hortus maakte stagiaire Hinke Lise een film om het belang van mangrovebossen uit te leggen. Maak kennis met een..

De vanilleplant moet het niet van haar uiterlijk hebben. Zo op het eerste gezicht, zonder bloemen, is deze orchidee vooral een fraaie klimplant met verspreid staande bladeren en hechtwortels. Deze klampen zich op de ondergrond..

Het is onduidelijk waaraan de es zijn naam te danken heeft. Misschien komt het van het oudnoorse askr, wat ‘speer’ of ‘schip’ zou betekenen. De Romeinen noemden de es ‘Fraxinus’, waarvan de betekenis niet meer te achterhalen is...