Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 1 van 127 - 1270 Resultaten

Het nog koude Oosterscheldewater biedt duikers in april een fascinerend schouwspel. Plaatselijk is de bodem bedekt met een oranjeroze bloemtapijt. Maar schijn bedriegt: dit zijn geen onschuldige bloemetjes! Onderaan het artikel..


Lees verder 27 april 2025   5 dgn oud
volgt

In februari 2025 werd het eerste Nederlandse exemplaar gevonden van een nare visparasiet in de bek van een vis, vastgebeten in de tong. Opvallend is dat deze parasitaire zeepissebedden in ons land gevonden zijn in Wijtingen, maar..


Lees verder 23 april 2025   1 week oud
Zeeschildpad. (eenmalig exclusief wmr)

De resultaten van recent onderzoek laten zowel de kwetsbaarheid als de verrassende veerkracht van tropisch zeegras zien, ondanks de groeiende bedreigingen door klimaatverandering. Onder leiding van Fee Smulders van Wageningen..


Lees verder 16 april 2025   2 wkn oud
Maryann op de boot. (eenmalig exclusief wmr)

Harde structuren in de Waddenzee hebben een grote aantrekkingskracht op vissen, of het nou natuurlijke oesterbanken zijn of kunstriffen. Dat blijkt uit onderzoek met een veelbelovende nieuwe methode: onderwatermicrofoons...


Lees verder 15 april 2025   2 wkn oud
Noordse stormvogel. (eenmalig exclusief wmr)

Wageningen Marine Research monitort sinds 1980 hoeveel plastic er in de magen van aangespoelde stormvogels zit. Hun dieet geeft namelijk een goede indicatie van de plasticverzadiging van de Noordzee. Wat maakt deze zeevogel daar..


Lees verder 12 april 2025   2 wkn oud
ENG: Researcher Hannah Charan-Dixon with her team at work in the salt marshes. NL: Onderzoekster Hannah Charan-Dixon met haar team aan het werk in de kwelders.

Vijf jaar lang hebben meer dan twintig onderzoekers nieuwe ecologische kennis verworven over de onderwaternatuur van de Waddenzee, een vaak onderbelicht maar belangrijk onderdeel van dit ecosysteem. De projecten Waddenmozaïek en..


Lees verder 11 april 2025   3 wkn oud
Noordse stormvogels stelen aas van langelijnhaken. (eenmalige exclusief wmr)

Recent onderzoek werpt nieuw licht op de uitdagingen van vissers bij de Faeröer eilanden: noordse stormvogels die geregeld aas van langelijnhaken stelen. Dit gedrag brengt niet alleen grote risico’s voor de vogels met zich mee,..


Lees verder 7 april 2025   3 wkn oud
Francesc Montserrat zoekt in het rif naar verschillende Noordzeesoorten.

Maar een paar keer per jaar kun je – met droge voeten – sporen van de misschien wel meest ongeziene dieren van Nederland ontdekken: de bodemdieren van de Noordzee. Alleen bij extreem laagtij komen ze tevoorschijn. ARK Rewilding..


Lees verder 6 april 2025   3 wkn oud
volgt later

Kan een 1 aprilgrap niet meer? Daar ziet het wel naar uit. De tijden zijn nogal veranderd. Kranten, fact-checkers, andere raadgevers (en Arjen Lubach) vinden: niet doen, niet leuk. Een prijsvraagje dan? Daarover zijn nog weinig..


Lees verder 1 april 2025   1 maand oud

Vanaf 31 maart start Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland met een nieuwe podcast: 'Schubben & Slijm'. In deze tweewekelijkse podcast vraagt presentator Maarten Bruns gasten de schubben van het lijf over onze prachtige..


Lees verder 31 maart 2025   1 maand oud

Archief