Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 3 van 128 - 1278 Resultaten

Op de drukste Schelpenteldag ooit wisten strandbezoekers samen maar liefst 84.891 schelpen op naam te brengen voor de wetenschap. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar de verspreiding van linker- en rechterkleppen op de..


Lees verder 29 maart 2025   1 maand oud
promovenda Jena Edwards (eenmalig exclusief wmr)

Grote vissoorten die in de zomer in de Waddenzee leven, blijken ’s winters een flinke reis te maken. Dat ontdekte promovenda Jena Edwards door de vissen een zender te geven. Ook zag ze hoe gezenderde dieren heel specifieke plekken..


Lees verder 21 maart 2025   2 mnd oud
Strandwachters op het strand

Heb je interesse in het leven in zee? Lijkt het je leuk het strand af te speuren om veranderingen in populaties in kaart te brengen? Kom dan op zaterdag 22 maart naar Hoek van Holland en maak tijdens de landelijke Schelpenteldag..


Lees verder 20 maart 2025   2 mnd oud
ENG: Potamorcobula amurensis (16.92 mm), left photo: left valve, slightly smaller than the right valve. right photo: right valve. NL: Potamocorbula amurensis (16,92 mm), linker foto: linker schelp, iets kleiner dan de rechter schelp. rechter foto: rechter schelp.

De Aziatische brakwatercorbula heeft de Nederlandse Waddenzee bereikt. Dat blijkt uit veldonderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Op andere plaatsen in de wereld is al gebleken dat de..


Lees verder 19 maart 2025   2 mnd oud
Migrerende bultruggen

Bultruggen leggen duizenden kilometers af naar de wateren rondom de Dominicaanse Republiek om hun kalfjes te krijgen. We weten niet precies hoeveel walvissen in het gebied zijn, welke routes ze afleggen en welke gevaren ze daarbij..


Lees verder 15 maart 2025   2 mnd oud

Duikers in de Caribische Zee zien steeds vaker koraaltakken waarvan de toppen ontbreken. Lange tijd was onduidelijk wie of wat verantwoordelijk is voor dit opmerkelijke fenomeen. Tot nu: de verdwijning van de toppen lijkt verband..


Lees verder 15 maart 2025   2 mnd oud
De vorming van jonge duinen op het strand langs de Noordzeekust

Duinen zijn belangrijk voor onze kustbescherming. In Nederland, met een derde van het land onder zeeniveau, moeten we dus goed begrijpen hoe duinvorming werkt. Zand speelt natuurlijk een rol, maar hoe zit dat met planten? Een team..


Lees verder 11 maart 2025   2 mnd oud
Eerste auteur Swan Sow, op weg om zeewatermonsters te nemen van de Long-Term Ecological Monitoring site van de British Antarctic Survey in Rothera.

Bacteriën en andere eencellige micro-organismen in de zeeën rond Antarctica worden sterk beïnvloed door de watertemperatuur en de hoeveelheid zee-ijs. Dat blijkt uit internationaal onderzoek voor de kust van het Antarctisch..


Lees verder 11 maart 2025   2 mnd oud
Bultrug in Samaná-baai in de Dominicaanse Republiek

Nooit eerder zagen onderzoekers zoveel bultruggen als in Samaná-baai in de Dominicaanse Republiek. Tijdens een negendaagse, door WWF gefinancierde expeditie, werden dagelijks meer dan twintig bultruggen gezien. Daarmee is het een..


Lees verder 7 maart 2025   2 mnd oud
Hannah 2 - kwelderonderzoek Swimway eenmalig exclusief gebruik WUR

Kwelders blijken belangrijke leefgebieden voor sommige vissoorten in de Waddenzee. Daarbij hebben vissen een duidelijke voorkeur voor kwelders met meer natuurlijke kenmerken, zoals een geleidelijke zoet-zoutovergang. Dat blijkt..


Lees verder 5 maart 2025   2 mnd oud

Archief